header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Бивши главни рабин Москве позвао Јевреје да напусте Русију
Бивши главни рабин Москве позвао Јевреје да напусте Русију Штампај Е-пошта
среда, 11 јануар 2023

 Московска заједница реаговала на позив рабина Голдшмита да напусти Русију

МОСКВА, 9. јануара - РИА Новости. Позиви бившег главног рабина Москве Пинхаса Голдшмита Јеврејима да напусте Русију не утичу на рад Московске јеврејске верске организације (МЕРО) и животе парохијана синагога, рекла је за РИА„Новости“ Олга Јесаулова, портпаролка МЕРО.

Голдшмит је крајем децембра у интервјуу британском листу Гардијан позвао Јевреје да напусте Русију због специјалне операције. Према његовом мишљењу, од фебруара је Русију напустило од 25 до 30 одсто Јевреја, одлазе и из Украјине, одлазећи као избеглице у Немачку, Аустрију и Румунију.

"Позиви бившег главног рабина Москве Пинхаса Голдшмита о потреби да Јевреји напусте Русију је његов став, који сматра неопходним да изнесе. То не утиче на нашу организацију. Јеврејски живот у Москви се наставља, а наши рабини раде баш за то. Као што речи рава Голдшмита утичу на сваког Јеврејина у земљи, не знам, ми немамо такву статистику“, рекла је Есаулова.

Према њеним речима, јеврејска заједница неће оцењивати коректност изјава и позива на бекство Јевреја из Руске Федерације. „Тешко је рећи да ли речи рабина утичу на одлив Јевреја из земље. Опрезно ћу претпоставити да за почетак живота у новој земљи није доста одобрење или подршка ауторитативне личности на медијском пољу“, рекла је портпаролка МЕРО.

Есаулова је додала да пошто Голдшмит више не ради за МЕРО, ова верска организација није одговорна за његов став и не сматра потребним да га коментарише.

 „Уверена сам да свако може сам да одлучи шта да ради – да оде или не, да слуша речи рабина или не“, закључила је Есаулова.

У јулу 2022, Голдшмит, који је служио у московској коралној синагоги, поднео је оставку на место главног рабина Москве након што је уговор истекао и налази се у Израелу.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 11 јануар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.