header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Чак су и синодски пајташи бискупа Гргура схватили да је превршио (и њихову) меру
Чак су и синодски пајташи бискупа Гргура схватили да је превршио (и њихову) меру Штампај Е-пошта
среда, 18 јануар 2023

 Српска православна црква (СПЦ) саопштила је данас да се у афирмацију промоција култова далекусточног порекла, разноразних гуруа и њихових пракси, у какве спада и јога, „нажалост“ укључио и један српски православни епископ.

У суочавању са различитим друштвеним проблемима и изазовима Црква се пре свега обраћа верном народу, али је увек спремна да по одређеним питањима буде и у дијалогу са друштвом у целини, наводи се у саопштењу.

Битне информације о јоги добијају се већ на првој години основних студија богословских наука у оквиру предмета Историја религије, указује СПЦ, па ниједан свршени студент или чак доктор богословских наука не може основано тврдити да нема никаква сазнања о јоги.

Стога, ради пастирске ревности, заштите повереног народа од саблазни и скретања пажње на погрешна учења која се све чешће појављују у вези са овом темом, Црква наводи да је Синод Атинске архиепископије експлицитно навео да је „јога фундаментално учење религије хиндуизма, да као таква има различите школе, гране, правце и стремљења, те да није једна од врсти фитнеса“.

Уз сво дужно поштовање према припадницима свих светских религија и философија, као православни хришћани смо дужни да одговоримо на сваку појаву религијског синкретизма, који је потпуно стран нашем бићу.

У том смислу, вероватно нема потребе додатно се освртати и на тему медитативних техника јоге, које су дијаметрално супротне по свом темељу, методу, циљевима и резултатима у поређењу са православном исихастичком традицијом, истиче СПЦ.

+ + +

Посебно наглашавајући да поштује слободан избор свакога да бира свој духовни пут, да ли ће бити православни хришћанин или поштовалац и верник неке друге вере или учења, Црква има одговорност према својим верницима да сведочи шта су вера и учење, а шта је њеном учењу страно, па и супротно.

Узевши у обзир све речено, јасно је да је неопходно да се наши пастири, теолози и доктори богословских наука подсете макар елементарних знања о овој области како макар од њих не би долазила смутња у верни народ, додаје СПЦ.

Подсетимо, владика Григорије је у својој објави на Инстаграму недавно говорио о јоги.

 „Неријетко се дешава да оно што напишем или кажем на овом профилу буде интерпретирано погрешно, измјештено из контекста или стављено у сасвим нови и измијењен контекст који уопште нисам имао на уму састављајући своје објаве. Зато ми се чини важним да поновим још једанпут како не би било неспоразума: о јоги у овом видеу говорим искључиво као о физичкој вјежби, без практиковања њених духовних димензија. И једино као физичка вјежба, лишена спиритуалних елемената, јога је допустива за мене као хришћанина. За мене, што не значи да мора или треба да буде допустива и за вас. Сваки покушај да се овај видео искористи као својеврсни вид моје сагласности за практиковања јоге на дубљем, духовном плану и изван оквира које сам управо навео – недобронамјерно је измјештање мојих ријечи и ставова из контекста“, навео је између осталог у објави владика Григорије.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: „Фонет“

Последњи пут ажурирано ( среда, 18 јануар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 46 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.