header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Божићна поворка "Алило" одржана у Тбилисију
Божићна поворка "Алило" одржана у Тбилисију Штампај Е-пошта
понедељак, 23 јануар 2023

 Ова традиција у Грузији траје већ око 15 векова

Традиционална божићна поворка Алило (Алилуја) одржана је први пут од 2020. године. У протекле двије године била је отказана због пандемије корона вируса, преноси Вива-Георгиа.

Алило процесији традиционално присуствују свештеници и парохијани цркве, међу којима и дјеца, обучени у бијеле огртаче и са вијенцима на главама, који симболизују анђеле. Дио учесника поворке у униформама пастира, који су се, према предању, први поклонили новорођеном Спаситељу. Улицама престонице шетају и бивол и неколико магараца које вуку специјална запрежна кола. У њих свако може ставити слаткише и поклоне који ће потом бити послати у сиротишта.

Поворка је почела на Тргу Прве републике у центру престонице и отишла до неколико километара удаљене цркве Свете Тројице. Поред Тбилисија, „Алило“ се одржава и у низу других великих градова земље.

Алило традиција у Грузији која траје већ око 15 вјекова. Некада су мушкарци на Божић ишли око куће, скупљали прилоге, касније су то почела да раде и дјеца. Временом се појавила традиционална процесија, која је у совјетско вријеме била забрањена, а прије двадесетак година оживио ју је католикос-патријарх цијеле Грузије Илија II.

 

Преузето са: "Етос"

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.