header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Јерусалимска патријаршија позвала је Грчку цркву да не крши границе њене јурисдикције
Јерусалимска патријаршија позвала је Грчку цркву да не крши границе њене јурисдикције Штампај Е-пошта
четвртак, 26 јануар 2023
          Патријарх јерусалимски Теофил III упутио је писмо Предстојатељу Грчке православне цркве архиепископу Јерониму II у којем се жалио на понашање митрополита Николаја (Хаџиниколау) Грчке православне цркве у синајском манастиру Свете Катарине, који се налази на канонској територији Јерусалимске патријаршије.

 „Божанствену Литургију на празник Свете Катарине ове године је без нашег знања предводио Његово Високопреосвештенство Митрополит Месогејски и Лавреотички Николај и помињао је на Литургији, очигледно због неспоразума, Свети Синод Цркве Грчке и Архиепископа Дамјана Синајског, без помињања јерусалимског патријарха – супротно литургијском и канонском поретку који је постојао у древним Патријаршијама“, наводи се у писму.

Патријарх је истакао да Синајски манастир има аутономан статус, али „аутономија манастира не негира чињеницу да манастир није у неком апстрактном положају, већ на канонској територији под јурисдикцијом Јерусалимске патријаршије“.

Теофил III је приметио да је „у последње време настао проблем због неуспеха синајских отаца да обавесте Јерусалимску Патријаршију о позиву архијереја из других црквених јурисдикција да служе Божанствену Евхаристију у светом манастиру, посебно на празник Свете Катарине“.

 „Сваке године шаљемо делегацију на овај празник, не знајући са којим епископима других Цркава ћемо се тамо срести, и тако наши представници постају сведоци канонског нереда“, јадао је Патријарх.

Он је замолио поглавара ГПЦ „да препоручи епископима Грчке цркве, када желе да служе Божанствену Литургију у светом манастиру Богопроходне Горе Синајске, да о томе обавесте Јерусалимску Патријаршију“.

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 26 јануар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 21 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.