header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Андреј Сошенко: Да ли је главни „главни рабин“ Берл Лазар?
Андреј Сошенко: Да ли је главни „главни рабин“ Берл Лазар? Штампај Е-пошта
понедељак, 27 фебруар 2023

 /.../ Питање постављено у наслову је занимљиво. Не ослањам се на себе, али ћу само цитирати неке мисли једног израелског држављанина који је упућенији у ову материју.

Речи Јакова Кедмија у емисији „Вече са Владимиром Соловјовом“ од 29.01.2022 (1 сат 40 минута - 1 сат 44 минута):

„Израелски политичари се не разликују од европских политичара – ни интелектом, ни познавањем историје, ни поштења, ни савести... Савести нема, и није је било (у Европском јеврејском конгресу), што је било, давно је продато и три пута препродато... Јесу ли рекли коју реч против величања нацизма у Пробалтику? А у Украјини? Не. Зашто? Нешто друго ме више љути, врло ретко се мешам у оно што ваша штампа пише. Лист Комерсант објављује чланак о састанку вашег председника са лидерима јеврејске верске заједнице (са Берлом Лазаром и Александром Бородом). То кога ви сматрате вођом свог јеврејства је ваша ствар, ја се у ово не мешам. Још једна глупост ваших власти... постоји апсолутно неразумевање шта је јеврејски народ, а шта су "Јевреји Русије", јеврејска религија... Кога сматрати "главним", "репрезентативним" - то је на вашој влади да одлучи. Јевреји немају појам „главног рабина“! Власти постављају ко ће им бити шеф да би разговарали са Јеврејима... Ми немамо овај концепт, у нашем народу, у вери, нема „главног рабина“... Ви живите по законима, по навикама, према појмовима. У овом случају, то је „према концептима“ које сте успоставили ... "

Даље, водитељ Соловјов каже да је својевремено био главни рабин Адолф Шајевич. Кедми одговара да је свих година док је он (Шајевич) био, пре Берла Лазара било и других рабина „не из ове верске секте“ (очигледно, мисли на „Хабад-Лубавич“). „Не странци, не ангажовани за новац олигарха... али ви сте тако одлучили...” - појашњава Јаков Кедми.

Даље, Кедми прелази на „мрску и подлу фразу“ из чланка у Комерсанту новинара Андреја Колесникова, који се односи на Јевреје које су истребили нацисти. Са овим последњим се може и треба сложити и са израелским политичарем, али овде и сада није реч о томе. О чему? Колико је важан „главни рабин“ Русије, Берл Лазар? Узалуд Владимир Соловјов каже да је Адолф Шајевич „у једном тренутку био главни рабин“. Да ли је неко снимао Шајевича?

Чак и у најјавнијим информацијама за „отворено друштво“ стоји да је „Главни рабин Русије позиција лидера јеврејских заједница од 1990. године, настављајући некадашњи положај главног рабина Совјетског Савеза. У Русији постоје два главна рабина - Берл Лазар (из ФЕОР-а) и Адолф Шајевич (из КЕРООР-а).

Адолф Шајевич је именован (изабран) још 1989. године. Дакле, по сукцесији, он је главни рабин, а не постављен неким несхватљивим одлукама страних рабина који су у Русију стигли 2000. године, Берл Лазар. Иначе, управо је Шајевич представљен као Јеврејин у Светском руском народном савету (ВРНС), а циљеви ВРНС су: духовни, културни, економски и друштвени препород Русије и руског народа, јачање државност, јачање улоге православља и других традиционалних религија у Русији, добри међуверски односи .

Како је навела РНЛ, „у Русији постоји традиционални јудаизам, на чијем челу је главни рабин Русије Адолф Шајевич, шеф КЕРООР-а (Конгреса јеврејских верских организација и удружења у Русији). Али Федерација јеврејских општина Русије (ФЕОР, или, једноставно речено - хасиди) формирана је релативно недавно, када је, као резултат борбе између јеврејских олигарха Березовског и Гусинског, први од њих довео представнике хасидизма у Русију, укључујући Берла Лазара, који је постао други главни рабин Русије“. Како се наводи у медијима, не само Березовски, већ и Абрамович је био умешан у „испоруку“ Берла Лазара из олигархије.

Постоје сугестије да хабадовци и ФЕОР, најблаже речено, донекле преувеличавају приврженост већине Јевреја у Русији за њих. Да ли интересе већине руских Јевреја заступају Берл Лазар и његов велики пријатељ и колега, шеф ФЕОР-а, рабин Александар Борода? Сумњиво.

И зашто Берл Лазар ништа не објашњава о банди хабадоваца у Дњепропетровску коју представља Бења Коломојски, као и главни рабин Дњепра и Дњепропетровске области, шеф одбора уједињене јеврејске заједнице Украјине и такође члан Хабада Шмуел Каминецки? На крају крајева, они су најсјајнији представници кијевске хунте. О њима је писао у давњашњем чланку „Ој-веј, или чему Хабад води?“. Уосталом, Берл Лазар је директно повезан са сличном Дњепропетровском организацијом „Хабад” у руском Перму. И не само, наравно, с пермском организациом.

Покровитељ Шмуела Каминецког, који представља љубавички хасидизам у Украјини, је олигарх Коломојски. Бења је повезан са Романом Абрамовичем. А Берл Лазар и Абрамович нису ни на који начин повезани? Занимљив ланац. Већ дуго питам: руски или антируски олигарх Абрамович? И од последњег: 2,3 милијарде фунти стерлинга ће отићи од Абрамовича кијевској хунти. Да ли се сви Јевреји у Русији слажу са таквом „сликом“? А на највишем нивоу руских власти се све наведено не примећује?

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод са руског: "Борба за веру"

Извор: http://www.rv.ru/content.php3?id=14535

Последњи пут ажурирано ( среда, 01 март 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.