header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Управник послова УПЦ: Штитићемо Лавру свим законским средствима
Управник послова УПЦ: Штитићемо Лавру свим законским средствима Штампај Е-пошта
четвртак, 30 март 2023

 Захтев Националног заповедника у вези са исељењем монаха и студената из Кијево-печерске лавре нема законски основ. Јерархија Украјинске Православне Цркве учиниће све да заштити манастир. Ово је изјавио поглавар УПЦ митрополит бориспољски и броварски Антоније, коментаришући последња дешавања око манастира.

„У складу са законодавством Украјине, раскид уговора о закупу је могућ само уз сагласност страна или на суду. Државну имовину манастир користи деценијама, а за то време заповедник није имао коментара о испуњавању уговорних обавеза од стране Лавре. То значи да нема законског основа да се монаси и студенти исељавају из Кијево-печерске лавре“, нагласио је митрополит Антоније.

Овакве незаконите одлуке, како је приметио владика, изазвале су оправдано огорчење не само међу верном децом Украјинске Православне Цркве, већ и представника Помесних Православних Цркава, међународних институција и организација, од којих свакодневно стижу писма подршке.

„Сваког дана хиљаде верника се моле на богослужењима у Светој Лаври. И заштитићемо нашу светињу свим правним средствима. Кијево-печерска лавра је срце православља у Украјини. И учинићемо све што је могуће, у оквиру закона, да он и даље остане извор духовности и светости, што је био и у време светих Антонија и Теодосија Печерских“, рекао је митрополит Антоније.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 30 март 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.