header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Новости: Непотребни пасоши Штампај Е-пошта
среда, 02 децембар 2009

Новости: Непотребни пасоши

Среда, 2. децембар 2009. 03:49

Image     Од средине новембра, париски аеродром "Роаси - Шарл де Гол" прешао је на аутоматизовану услугу, тако рећи, самопослуживање путника у пасошкој контроли.

Уместо да чекају у реду пред кабином у којој полицајац прегледа путне исправе, људи имају могућност да то обаве брже и једноставније - давањем машини отиска прста.

У неколико кабина још ће седети полицајци од крви и меса, због оних који услугу резервисану за грађане ЕУ не могу да користе, али и због оних који у идентификацији прстом виде "шапу" Великог Брата.

Пасошка "самоуслуга" на париском аеродрому није пионирска, са сличним системима већ се експериментисало у Португалији, Великој Британији, Холандији и Немачкој.

Циљ је прелазак границе који траје само пар минута, можда и неколико секунди, рекао је француски министар за имиграције Ерик Бесон.

Истовремено ће се знатно уштедети на трошковима пограничне полиције и нарочито на њиховом сада 24-часовном радном времену.

Нови систем, засад, важи само за одрасле грађане Европске уније, европског економског простора и Швајцарске конфедерације, који морају да се "претплате" на аутоматску пасошку контролу.

То значи да оду у неку од канцеларија граничне полиције и дају изјаву да желе да користе такву услугу.

При томе дају одобрење да се њихов пасош евидентира и унесе у систем (наравно, "чипован", какве и ми сада добијамо), што значи и сви подаци с њега, и на крају дају отиске осам прстију.

То је формалност која се врло брзо обавља, кажу у француској полицији.

Тако предати подаци у систему важе пет година, после тога морају да се обнове.

Тек тада, тамо где постоји аутоматска контрола, грађани пријављени за "пасошку самопослугу" ће моћи да скрену из евентуалних редова и пријаве се преко машина.

Првој ће дати на увид свој пасош. Кад препозна документ, машина ће отворити врата и пустити путника у "предсобље" у којој ће другој машини дати отисак прста. Када га препозна, отварају се друга врата...

Систем, који су Французи назвали "парафе" (скраћеница од гломазног званичног имена "Брзи аутоматизовани пролазак кроз шенгенске спољне границе") готово је непогрешив - безбедан је, према подацима полиције, 99,97 одсто.

На париском аеродрому "Роаси" 16. новембра биће таквих шест пролаза. Ускоро ће их добити и други аеродроми и гранични прелази.

(МОНДО)

http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=154351

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 03 децембар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >
УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 52 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ЗАЈЕДНИЧКА МОЛИТВА СА СВЕТОГОРЦИМА:

(Кликнути на слику)

+ + +

ДОНАЦИЈЕ ЗА САЈТ:

(ОБЈАШЊЕЊЕ )

+ + +

"О ИЗОПАЧЕНИЦИМА" ОЛГЕ ЧЕТВЕРИКОВЕ - ПОРУЏБИНЕ

Бриљантна студија (по експертима најпотпунија икад написана) о Ватикану из пера изузетног ерудите. Олга Четверикова научно популарним језиком, првенствено кроз генезу два најмоћнија папска реда Језуита и Опус Деи уводи нас у тајанствени свијет папизма.

Ова књига није случајно међу натраженијим у руским књижарама.

Детаљније...

 

+ + +

Отац Симеон Рукумијски:

ПРАВОСЛАВНИ, НЕ БОЈТЕ СЕ КОРОНА ВИРУСА!

(14.500 читања)

 


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.