header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Хиландарски колач није из Хиландара Штампај Е-пошта
уторак, 08 децембар 2009

Политика: Хиландарски колач није из Хиландара

Уторак, 1. децембар 2009. 11:21

Хиландарски колач или хиландарски квасац нема никакве везе са манастиром на Светој гори, нити из њега потиче, саоштило је братство манастира Хиландар, преноси "Политика".


У саопштењу се истиче да је веровање да прављење колача и даље ширење теста или квасца доноси срећу онима који га праве сујеверје или бесмислица.

"У манастиру Хиландару постоји пекара и у њој се пече обичан хлеб, углавном полубели или црни. Током мешења користи се куповни квасац у паковањима од пола килограма, који се, углавном, набавља у Србији.

Дакле, не постоји никакав "хиландарски квасац". Такође, никада се у справљењу хлеба у Хиландару не користе млеко и јаја", наводи се у тексту који је у име братства потписао јерођакон Доситеј.

Манастир се огласио због злоупотреба свог имена, објашњава се у саопштењу и додаје да се наводни хиландарски квасац, за колач који се последњих година "шири" међу домаћицама, поново појавио у Србији, а верници се упозоравају да не праве слаткиш од млека и јаја у време Божићног поста.

(МОНДО)

 

http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=154277

Последњи пут ажурирано ( уторак, 08 децембар 2009 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.