header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Тиња напетост на Храмовној гори - полиција не дира Палестинце у Ал Акси, Јеврејима допуштено да уђу
Тиња напетост на Храмовној гори - полиција не дира Палестинце у Ал Акси, Јеврејима допуштено да уђу Штампај Е-пошта
недеља, 09 април 2023

 Више од 200 јеврејских верника ушло је јутрос под полицијском пратњом у комплекс Храмовне горе након што су се Палестинци синоћ забарикадирали у џамији Ал Акса, што је изазвало забринутост да ће избити сукоби ако полиција покуша да их уклони са тог места.

Израелска полиција је одлучила да не уђе у џамију Ал Акса пре него што је допустила јеврејским посетиоцима да након јутарње молитве уђу у комплекс Храмовне горе, преноси Тајмс оф Израел.

Јевреји су под полицијском пратњом ушли у комплекс у групама од око 20 људи, уз повике појединих муслиманских верника, али без насиља.

Палестинци су се ноћас забарикадирали у џамији Ал Акса, што је изазивало забринутост да би могли да избију сукоби уколико израелска полиција одлучи да их удаљи са те локације.

Од почетка недељне муслиманске јутарње молитве, тзв. сабах-намаза, улаз у комплекс Храмовне горе, светог место за јевреје, муслимане и хришћане, био је отворен и полиција није покушавала да удаљи палестинске вернике који клањају у Ал Акси.

Реакције из Јордана и Турске

Немири пред трећим по важности светилиштем у исламском свету изазвали су талас реаговања.

Јорданско министарство спољних послова упозорило је у суботу увече на "катастрофалне последице" ако израелске полицијске снаге уђу у Ал Аксу да уклоне Палестинце, истичући да би такав потез ситуацију преусмерио ка већој напетости и насиљу.

Реаговао је и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган који је израелском председнику Исаку Херцогу поручио да његова земља "неће немо посматрати провокације и претње по статус и духовност џамије Ал Акса".

Истичући неопходност спречавања да инциденти, који се понављају сваког месеца Рамазана, постану судбина региона, Ердоган је изразио спремност његове земље да помогне да се дође до сржи проблема и да се предузму кораци ка успостављању праведног и трајног мира.

Тензије и ракетни напади на дневном нивоу

У недељама након почетка месеца Рамазана, израелска полиција је у више наврата уклањала Палестинце који су покушали да преноће у џамији Ал Акса, наводно због забринутости да су се спремали да нападну Јевреје који посећују Храмовну гору.

Десетине Палестинаца је повређено или ухапшено у сукобима са израелском полицијом.

Након сукоба, из Појаса Газе су испаљене ракете ка јужном Израелу, а наредних дана уследили су ракетни напади из Либана.

Укупно 34 ракете испаљене су са територије Либана ка Израелу у најжешћем нападу ове врсте још од 2006. године, али је свега неколико пројектила прошло кроз штит израелске противваздушне одбране, ранивши притом две особе.

Израелска војска је одговорила гађајући циљеве који припадају Хамасу у јужном делу Либана, али и ваздушним ударима на Сирију.

Вечна битка за свето место

Храмовна гора, на којој се налази Ал Акса, свето је место и за хришћане и за Јевреје, јер су се ту налазили Храм краља Соломона који су уништили Вавилонци и храм који су са земљом сравнили Римљани у првом веку нове ере.

Израел је овај део Јерусалима освојио од Јордана током Арапско-израелског рата 1967. године и сматра га интегралним делом престонице. Ипак, израелске власти су деценијама спречавале јеврејске верске обреде на том месту како би спречиле избијање насиља.

Дозвола за одржавање дискретних обреда на ободима Ал Аксе, које су израелске власти одобравале последњих година, разбеснела је Палестинце, али и читав низ муслиманских држава, посебно откад су најрадикалнији Јевреји почели да најављују изградњу новог храма унутар овог комплекса.

Извор: "РТС"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 09 април 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.