header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Протођакон Владимир Василик одговара, да ли Вартоломеј преко Курајева спрема нови раскол у РПЦ
Протођакон Владимир Василик одговара, да ли Вартоломеј преко Курајева спрема нови раскол у РПЦ Штампај Е-пошта
субота, 29 април 2023
        Нормална је чињеница да је патријарх Кирил потписао Указ о укидању мораторијума на рашчињење протођакона Андреја Курајева. Нажалост, Кураев је ишао на то, приређујући бескрајне скандале, хулећи на Светитеље и црквене светиње, покровитељски стао иза богохулника попут истих "бесних малих паса".

Још пре десет година Ваш покорни слуга је написао да „отац Андреј није достојан да стоји пред престолом Божијим“. Није се обазирао на наша упозорења и опомене свештенства, које је донедавно било заузето њиме као малим дететом, покушавајући да га изведе на прави пут. Али дете се показало као хулиган и тешко га је васпитати. То је штета…

Отац Андреј је у своје време учинио много добрих и занимљивих ствари за Цркву. Међутим, својим каснијим поступцима, он је ову корист помножио са нулом. Он пише да је служење Патријарху Кирилу сумњива част. Ево га лаже. Својевремено, он не само да је тражио ту част, он је тражио од митрополита Кирила част да буде Његова Светост Патријарх, активно агитујући за њега и газећи његове конкуренте.

А сада Кураев пориче ову част. Својевремено је уживао у служби са Његовом Светошћу Патријархом Алексијем Другим. Тражио је и част да саслужује Његовој Светости Патријарху Кирилу. Почаст која му је указана, протођакону и камилавки, али то му није било довољно. Можда је тражио нешто више. Али његова очекивања се нису испунила.

И кренуо је климавим путем информационог ратовања. Само питање: са ким? Да ли са патријархом Кирилом? Он је кренуо на пут борбе са руским народом, са Руском православном црквом и са Самим Христом. И одбио је несумњиву част да служи Христу.

Неки би могли да повуку паралеле између уништења Кијево-Печерске лавре и покушаја Андреја Курајева да оде код Вартоломеја, а самим тим и да створи расколнички центар у Москви. Могу да вас уверим: то се неће догодити, јер он никоме није потребан.

Кураев - отпадни материјал. То је застарело за наше време па чак и за либерализам. А низвргавање из достојанства говори само једно: пројекат „либерализам“ је затворен. Истина, многи ће ми можда приговорити и рећи да цветају људи попут оца Павла Островског и других љубитеља анимираних серија и богохулних слика. Међутим, како кажу: не све одједном. Барем је затварање храпаво либералног пројекта Кураев позитиван знак. Друго питање: шта ће бити следеће?

Највиша црквена власт као да је схватила да се може успоставити само на вери и на истински верујућим људима, којима су драги свети догмати, светиње Православља и наша традиционална руска побожност, богопоштовање и светиње.

Што се тиче могућег одласка бившег протођакона у Константинопољску патријаршију, онда, по свему судећи, ни патријарху Вартоломеју такви сапутници нису потребни. И тешко да ће отићи, јер га тамо нико не чека. Да је био потребан, њега би одмах прихватили након његове жалбе. И тако - он је овде потребан, као кртица. Али чим је кртица извучена из земље, онда је апсолутно бескорисна.

Хоће ли Кураев остати у Цркви? Мислим да не. Одавно је ван Цркве. Душом је ту, а телом „овде вара очи“.

Међутим, Бог „жели да се сви спасу и да дођу у познање истине“. Исто желим и Кураеву...

 Превод: „Борба за веру“

Извор: „Руска народна линија“

Последњи пут ажурирано ( субота, 29 април 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.