header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Веровали или не: Школа у Јути склонила Библију из библиотеке због „порнографског садржаја“
Веровали или не: Школа у Јути склонила Библију из библиотеке због „порнографског садржаја“ Штампај Е-пошта
субота, 03 јун 2023

 Свето писмо није неопходно ученицима нижих разреда, процениле су просветне власти области Дејвис, усвојивши примедбу родитеља да у Библији има опсцених садржаја.

Одлуку да се Библија склони из школских библиотека просветне власти округа Дејвис у америчкој савезној држави Јути донеле су због пријаве родитеља који је указао на скаредне садржаје који се у овој књизи могу наћи.

"Инцест, онанија, бестијалност, проституција, сакаћење гениталија, фелацио, силовање, па чак и чедоморство", написао је родитељ. "Нема сумње да ћете открити да Библија, према одредби 76-10-1227 Кодекса државе Јута, нема озбиљних вредности за малолетнике јер је порнографска по нашој новој дефиницији", пише у пријави коју је родитељ поднео.

Намера овог родитеља била је да укаже на бесмисленост одредбе Кодекса по којој се из школа избацују књиге које религиозни фанатици сматрају неприкладним за младе. Он је примере таквих садржаја потражио и пронашао у Библији и приложио уз свој захтев.

На изненађење многих, школске власти су захтев усвојиле и склониле Библију са полица библиотека у нижим разредима, уз закључак да она може да буде приступачна у средњим школама. Оцена је била да за млађима ова књига није неопходна.

Такође, приметили су да је у библиотекама било релативно мало примерака Библије, док су присталице Кодекса закључиле да свету књигу ионако треба читати у кругу породице, те да њено склањање из библиотека неће произвести штету.

Јута је уз Тексас, Мисури, Флориду и Јужну Каролину донела стриктне прописе којима се младима може ограничити приступ одређеним књигама. У Јути је републиканска већина такав пропис донела прошле године и од тада либералнији део грађана настоји да укаже на његову штетност и бесмисленост.

Иначе, примедба се односила на Библију краља Јакова (King’s James Bible), енглеску верзију Библије коју је одобрио краљ Џејмс Први од Енглеске 1611. године. Ова верзија Библије је нарочито позната због своје богате и лепе употребе енглеског језика. Сматра се једним од најзначајнијих дела у развоју енглеског језика и књижевности.

 

Извор: "РТС"

Последњи пут ажурирано ( субота, 03 јун 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 47 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.