header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow РИА "Катюша": „Свето писмо“ из неуронске мреже
РИА "Катюша": „Свето писмо“ из неуронске мреже Штампај Е-пошта
уторак, 13 јун 2023

 Идеолог трансхуманизма Јувал Харари рекао да је Вештачка интелигенција (АИ) спремна да створи нову светску религију

Саветник Светског економског форума, близак сарадник Клауса Шваба, ​​Ноа Јувал Харари (онај који је директно изјавио: „Ковид је играо кључну улогу у хаковању особе, успели смо да добијемо право под кожу, легализован биометријски надзор”) пре неки дан је направио још једно откриће.

Харари је уверен да ће употреба вештачке интелигенције створити нову „инклузивну религију“ која ће бити „исправна“ по садржају. Односно ону која је потребна трансхуманистима. Ко прати сигнале из тог извора, схвата да је ово сасвим логична етапа у успостављању „новог светског поретка“ – јединствене светске религије. Манифестације ове религије су приметне управо сада – тзв. „дигитални јеванђелисти“ (дефиниција која се даје пословним лобистима технократије у САД). Маргарита Симоњан и бивши саветник председника Руске Федерације Владислав Сурков говорили су о „Богу из машине“ у јануару 2022. Иначе, протестанти Немачке су се недавно масовно „молили” под вођством чат бота –  GPT па је напад дигиталних демона на душе људи у пуном јеку.

„Вештачка интелигенција може да саставља приче, ствара митологију, читаве религије. И мислим да ће за неколико година постојати религије чије ће свете списе писати вештачка интелигенција“, рекао је саветник Клаус Шваб Харари током „духовног разговора“ о будућности у Индији.

У ствари, он нам је у тексту отворено рекао да се уз помоћ алгоритама неуронске мреже планирају преписати све заповести и идеје људског друштва о себи. Штавише, нова генерација „службених људи“ која се повлачи (цитат шефа Курчатовског истраживачког центра Михаила Ковалчука) неће ни покушати да сазна шта се каже у оригиналним светим књигама. А директорка Руског института за стратегију Елена Панина сматра да Харари и његови господари покрећу људску регресију човечанства, преокрећући историју или је се потпуно одричући.

„Задатак нових култова је потпуно иста регресија. Поједностављење и деградација. Не да би створио нешто грандиозно, засењујући лик Христов, већ, напротив, да урони народе у најмрачнију, најпримитивнију, првобитну јерес. Чак и ако себе приказује као нешто страшно прогресивно. Хладни и бездушни ум вештачке интелигенције, обучен од стране чаролија Светског форума, сасвим је добар“, написао је Панина.

Овоме можемо додати да и ови ликови покушавају да засене лик Христа, односно да Цркву и хришћанску веру замене дигиталним сурогатом. Да би, да тако кажемо, служили верским потребама становништва. Управо то се недавно догодило у немачкој Баварској, где је стотине немачких протестаната присуствовало „црквеној служби“ скоро у потпуности генерисаној вештачком интелигенцијом. Служба је била створена од познатог „Мајкрософтовог“  ChatGPT и Јонаса Симмерлајна, теолога и филозофа са Универзитета у Бечу.

Чат - бот ChatGPT, оличен у неколико аватара, укључујући брадатог црнца, емитовао је преко огромног екрана изнад олтара. Слушало га је више од 300 људи. Он је 40 минута позивао посетиоце да се моле, читају беседе и благосиљају. Чет-бот који покреће вештачка интелигенција је потом замолио вернике у препуној цркви Светог Павла у баварском граду Фурту да устану са својих клупа и славе Господа, пренео је Асошиејтед прес. 98% службе је генерисала машина.

„Драги пријатељи, велика ми је част да стојим овде и да вам проповедам као прва вештачка интелигенција на протестантској конвенцији у Немачкој ове године“, рекао је аватар безизражајног лица и монотоног гласа.

А ево како је инцидент прокоментарисала једна од парохијана молитвеног дома, а по занимању је информатичар:

„Није било срца, није било душе. Аватари уопште нису показивали емоције, нису имали говор тела, говорили су тако брзо и монотоно да ми је било веома тешко да се концентришем на оно што говоре“, рекла је жена.

Али чак и када би се „говор тела“ и емоције у гласу неуронске мреже могли поуздано симулирати, да ли је духовна сфера место за примену нових технологија? Да ли је могуће и потребно променити људску комуникацију у овој области? А онда ће робот „исповедати” и „причестити” – компјутер са некаквим уграђеним системима за препознавање лица? QR - коду који ће показати они који су се исповедили и причестили другим комадом гвожђа? Коме треба свет који се гради и у коме чак и духовном сфером владају роботи? Исти роботи, не другачији. Или биороботи, у које вредно покушавају да нас претворе.

Ма како да се сећате да је у срцу трансхуманизма – главна доктрина присталица „Четврте индустријске револуције“ концепт дедукције „надчовека“, о којем су сањали Фридрих Ниче, Адолф Хитлер и друга еугеника. Није случајно што аутори декларације Humanity+ (најауторитативнија заједница трансхуманиста у Сједињеним Државама) именују Макса Мора као једног од својих главних идеолога – овај либертаријанац и отворени окултиста, писао је расправе, у којој је величао технолошки напредак као оруђе теомахизма. Нестрпљиви су да искриве лик Божији у човеку, да промене саму људску природу.

У контексту стварања нове светске „прогресивне“ религије уз помоћ неуронске мреже, не можемо а да се не присетимо размишљања главне уреднице РТ Маргарите Симоњан из јануара 2022. године, које је она насловила са „У почетку беше Реч, а на крају ће бити број.” Односно, представила је на наш суд скоро хришћански концепт света у пакету победоносног (у својој антиутопији) трансхуманизма. Још чудније, као коначни закључак, Маргарита је предложила да сада свако за себе заузме место у дигиталном псеудо-рају, где ће се људи рађати из епрувета, где ће сви бити повезани на „суперкомпјутер” као доживотну казну.

Само дигитални секташи могу назвати алгоритам који је направио човек својим „Господом“ – прави хришћанин чак ни у својим мислима неће правити идентитет између Створитеља и његовог мајмуна. А сада се човечанству агресивно нуди да постане присталице ове нове техно-религије. Алармантно је да је Симоњан такву будућност назвао „утешном“ и „једином могућом“. Међутим, можда је то била свесна провокација читалаца и жеља да се добије повратна информација.

Истог јануара 2022, врло сличан поглед на свет будућности, где на престолу седи вештачка интелигенција, која наводно чак „може постати православна и веровати у Христа“, поделио је бивши саветник председника Русије Владислав Сурков. Као да је Сурков, заједно са Симоњаном, као и другим медијским лицима блиским владајућој „елити”, непосредно пред Нову годину, присуствовао неком специјалном семинару трансхуманиста, где им је испран мозак у духу ставова Клауса Шваба и Цо.

Међутим, у Влади Руске Федерације има доста присталица ове дигиталне религије, који посипају универзалним „глобализмима” као што су „људски капитал”, „снажна вештачка интелигенција”, „дигитална трансформација”, „проактивност” итд., више је него довољно. Центар за дигиталну трансформацију РАНЕПА посебно ради на инкубаторском узгоју таквих „нових људи“, чија је сврха обука службеника за digital transformation officers („службеници за дигиталну трансформацију“). Али ако су већ приступили преписивању традиционалних религија – последњег упоришта које штити човечанство од пада у дигитални понор и дехуманизације – то значи да су њихове позиције јача него икад, и не намеравају да оставе човечанству ништа од уобичајене слике света. Али ово је неопходно за спровођење планова палих духова, а Бог, као што знамо, располаже. Тако да смо уверени да ће уз Божију помоћ сви ови лажни пророци и организације које су изнедрили врло брзо пасти.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 14 јун 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.