header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Александар Дугин: После побуне – тачка бифуркације
Александар Дугин: После побуне – тачка бифуркације Штампај Е-пошта
петак, 30 јун 2023
         Приметио сам да свест многих једноставно не може да се носи са догађајима од 24.јуна. Стога се појављује тренд: „тога једноставно није било”; „ништа није било стварно” и „то је урађено намерно”.

Само на овај начин може се отупити акутни бол због онога што се догодило. А када се ради о одбрамбеној реакцији друштва уопште, не нарочито уроњеног у сферу значења – у овом случају, значења политикологије–  то је разумљиво и прихватљиво: људи траже рупе у непрекидном рутинском току живота, у којем су догађаји или микроскопски или их уопште нема. Али када то исто преносе они који себе сматрају озбиљним аналитичарима, то делује патетично.

У ствари је акутна фаза догађаја од 24. јуна решена, али се још увек ништа није у потпуности завршило: сада је нужно да власт конкретно делује, што би разјаснило ствари и, тек тада ћемо моћи да сматрамо како постоји минимум јасноће. За сада је, можда, прерано коментарисати значење: цео процес још увек није завршен, па и исходи могу бити различити. На крају крајева, оно што је почело и што се наставља добиће свој смисао тек када се заврши –  не пре. Никад се не зна шта се све још може догодити током оваквог критичног ланца догађаја. Потпуна анализа тек следи…

Сукоб елита

Међутим, оно што се догодило 24.јуна 2023. године био је први акорд монструозне катастрофе. То је била хаварија руске државности која је избегнута у последњем тренутку, уз високу цену.

Усред ових догађаја, проблем страствености је постао кристално јасан. Када у центру система страсти нема ни у траговима, она почиње спонтано да се концентрише на периферији. На једном полу јасно видимо вишак страствености. На другом је, међутим, очигледан њен недостатак. Оно што видимо јесте да је главни проблем власти енергија. И тај се проблем мора решити. Без одлагања.

У смислу Паретове теорије елита, све ово се може описати као сукоб елита и контра-елита. Ако елита, која је већ на власти, нема довољно квалитета да спроводи власт, њу ће, пре или касније, збацити контра-елита, која није на власти али поседује вишак оних квалитета који су потребни за спровођење власти.

И на крају је остало и питање легалности и легитиминости. Побуњеници јесу значајно радикализовали овај проблем, али су га, ипак, само поставили. До крајњег решења се није дошло. А сада је тај проблем са нама и неће отићи.

Тако смо дошли до преломног тренутка. До тачке бифуркације. Уопштено говорећи, постоје два сценарија одлучивања: Добар и ужасан. У овој сложеној ситуацији нема само лепог, као што нема само лошег. Лош сценарио одмах прераста у ужасан.

1. Добар сценарио

Кадровска решења у низу најважнијих управа. Овде је готово све очигледно. Неки су се показали као хероји, неки као издајници и кукавице. Безусловни хероји су Путин и Лукашенко. Управо су они спасили земљу, која је висила над безданом.

А они који су учинили да овако нешто буде могуће, који су томе допринели и који нису могли да спрече оно што је почело и нису били у стању да реагују на одговарајући начин – од њих се одмах треба опростити. Таква одлука ће ојачати позицију врховне власти и вратити пољуљано поверење и веру у снагу правог Суверена.

У складу са тим треба обратити и пажњу на уопштени програм, који је Пригожин збрда-здола објавио: друштвеним елитама озбиљно недостају правичност, част, храброст и памет. Недостају до те мере да то буквално доводи до стварних експлозија. Зашто се, онда, ова идеја не би искористила у служби сâмих власти? Путин је сада (као и увек) у позицији да то уради и сигурно ће успети.

Дакле:

  • Ротација елита,
  • Кажњавање кукавица и издајника,
  • Подстицање верних и храбрих,
  • Корекција идеологије ка родољубивој самосвести, социјалној правди и тренутном укључивању друштва у рат.

Мање ПР-а, више стварности. И све ће доћи на своје место.

Опште узев, замена стварности ПР-ом је апсолутно зло. Пре или касније, такав балон ће пући. Ако уместо политичког система имамо само грандиозну медијску фикцију, онда је катастрофа неизбежна. И, оно што је најважније: закони лажи чине да они који их износе, пре или касније, сâми поверују у своје лажи. То је последња фаза. После ње је крај.

2) Ужасан сценарио

Оставити све како је. Не мењати ништа. Из медијске и блогосфере уклонити свако спомињање 24. јуна и свих учесника. Криминализовати сваки позив на родољубље, позивајући се на побуну. За све окривити Запад и његове махинације. Извести закључак у корист либерализма и све преплавити ПР технологијама о победи.

Не бих никог да плашим, него предлажем да сви трезвено размисле о последицама такве одлуке, која је, у ствари, одсуство било каквог решења. Управо је то (недостатак решења) довело до онога што се догодило. Ако се ништа не промени, катастрофа ће се поновити, али ће тада бити фатална.

Побеђују они са више страствености. Побеђује дух. Има војника, а има и ратника. Задатак данас је: пробудити ратнике у војницима.

Ако из овог „мастер-класа” научимо погрешну лекцију, тим горе по нас.

Сада се морамо сабрати. Непријатељ започиње други најмоћнији талас офанзиве. Једини начин да се победи побуна „Вагнера” јесте да се постане „Вагнер”. Потребна нам је победничка војска.

 

Извор: standard.rs, geopolitika.ru

Последњи пут ажурирано ( петак, 30 јун 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 23 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.