header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow На жалост, ни Димитрија нема ко да рашчини
На жалост, ни Димитрија нема ко да рашчини Штампај Е-пошта
петак, 14 јул 2023

 Невесиње:

Муфтија Дедовић и Владика Димитрије уградили камен у зид започете обнове Дугалића џамије

Мостарски муфтија мр. Салем-еф. Дедовић и Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Димитрије, 9. јула 2023. године су заједно уградили камен у зид започете обнове Дугалића џамије у Невесињу, известила је Епархија захумско-херцеговачка и приморска. Овим чином још једном су посведочили континуитет градње добрих односа и поверења између Исламске заједнице и Епархије Захумско-херцеговачке и приморске у Херцеговини, каже се у саопштењу Муфтијства мостарског и наставља:

За овај изнимно важан чин муфтија је казао како се ради о јасној поруци наде и охрабрења за будућност, те да је овдашња генерација високих великодостојника Исламске заједнице и Православне цркве опредијељена да доприноси бољем животу свих људи у цјелини.

– Данашњи долазак владике на градилиште Дугалића џамије је од велике важности, чиме је на још већем нивоу озваничена добра сарадња и разумијевање у пројектима обнове вјерских објеката, како од стране Српске православне цркве, тако и од стране општинске администрације – истакао је муфија.

Изразио је наду ће на сличан начин и у сличној атмосфери ускоро услиједити свечано отворење обновљене џамије као и Саборне цркве у Мостару.

– Сретан сам и Богу драгом захвалан што смо на том трагу. Свих ових година настојали смо давати подршку обнови Саборног храма у Мостару, јер он употпуњује слику Мостара у којем су српска култура и православље дио градског идентитета. Свих ових година настојали смо давати подршку таквом Мостару, добрим међуљудским, међуконфесионалним односима, као што у овој невесињској чаршији, упркос минорном броју Бошњака, наша знамења свједоче континуитет нашег трајања – рекао је муфтија, додавши како је данашњи догађај још један у низу позитивних трагова у времену остављен у залог будућим генерацијама.

Истакнувши важност његовања добрих односа између двије вјерске заједнице, владика Димитрије казао да је битно да оне расту у свом идентитету једна поред друге и да што више у тим настојањима напредују.

– Ја дубоко у то вјерујем. Што смо више опредијељени за добро, истину, правду и милост, ми ћемо бити ближе једни другима. Просто је немогуће да не буде тако – нагласио је владика Димитрије.

Напоменуо је да им је драгоцјена подршка коју им пружа муфтија у обнови саборне Цркве у Мостару.

– У Мостару је муфтија увијек ту кад имамо мале застоје и проблеме око изградње нашег саборног храма. Он је увијек ту и спреман је помоћ, и ријечју и савјетом и на сваки други начин. Ово је само симболичан чин, просто потврда најприроднијег људског односа – рекао је владика.

Уз жеље за успјешан завршетак радова, казао је како се нада ће се црква и џамија у Невесињу, које дијели тек неколико метара, огледати једна од другу и такмичити у љепоти.

Kамен који су данас заједно уградили у зид Дугалића џамије муфтија Дедовић и владика Димитрије у метафоричном смислу симболизира и ревитализацију сјећања добрих односа, условно речено, обичних људи који су током хисторије на сличан начин здушно помагали обнову богомоље својих сусједа.

Уз владику су градилиште Дугалића џамије данас посјетили и свештеници из Мостара и Невесиња, начелник Општине Невесиње и предсједник Општинског вијећа овог малог источно-херцеговачког града.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска

Фото: Епархија захумско-херцеговачка и приморска

Последњи пут ажурирано ( петак, 14 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.