header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow У Тексасу је рођено 9.800 беба више за 9 месеци након забране абортуса
У Тексасу је рођено 9.800 беба више за 9 месеци након забране абортуса Штампај Е-пошта
субота, 22 јул 2023

 Сенат државе Тексас забранио је абортусе у петој недељи трудноће, што их је практично учинило илегалним у држави.

 Истраживачи са школе јавног здравља Џонс Хопкинс Блумберг израчунали су да је скоро потпуна забрана абортуса у Тексасу, која је ступила на снагу у септембру 2021, резултирала са 9.799 више живорођених него што се очекивало у држави између априла и децембра 2022. године, наводи publichealth.jhu.edu.

 Резултати студије објављени су у недељном међународном медицинском часопису ЈАМА, који издаје Америчко медицинско удружење.

Подсетимо се да је Предлог закона бр. 8 Сената државе Тексас забранио абортус већ у петој недељи трудноће, што га чини незаконитим у држави са врло малим изузецима. Раније је Тексас дозвољавао абортусе до 22. недеље трудноће из било ког разлога.

Истраживачи очекују даљи пад броја абортуса и пораст наталитета, али не знају за колико.

Нова студија је прва која разматра како је забрана абортуса у Тексасу могла утицати на наталитет у држави.

 „Било је много спекулација о томе како ће рестриктивна политика абортуса утицати на број рођене деце. Наша студија додаје вредан увид у ову дискусију“, рекла је др Алисон Гемил, доцент за становништво, породицу и репродуктивно здравље на Блумберг школи и један од аутора студије.

 „Иако наша студија не прецизира зашто је дошло до раста рађања, резултати снажно указују на то да значајан број трудница у Тексасу није било у стању да превазиђе препреке приступу абортусу“, додала је она.

Истраживачи процењују да би између априла и децембра 2022. године у Тексасу било рођено 287.289 беба да забрана абортуса није ступила на снагу у септембру 2021. Као резултат тога, током овог периода, у држави је рођено 297.088 нових грађана - разлика је била 9.799 особа, или 3,4%.

 „Резултати студије показују да забране абортуса имају стварне последице за породиље, од којих хиљаде нису имале другог избора осим да наставе са нежељеном или несигурном трудноћом“, рекла је др Сузан Бел, доцентка за становништво, породицу и репродуктивно здравље на Блумберг школи и један од аутора студије.

 „Важно је да већина жена које одлазе у медицинске установе ради абортуса живи испод границе сиромаштва. Толико од ових породиља и њихових породица вероватно је имало финансијских потешкоћа и пре трудноће и порођаја“, додала је она.

Налази студије долазе годину дана након што је Врховни суд САД поништио Роу против Вејда и пошто све више америчких држава намеће строга ограничења за абортус.

Такође се напомиње да је ова студија спроведена у само једној држави, па је прерано да се генерализују резултати на националном нивоу. Аутори намеравају да спроведу даља истраживања о томе како ограничења абортуса утичу на стопу рађања.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 22 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.