header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Свети Севастијан Дабовић: Стање у садашњем друштву
Свети Севастијан Дабовић: Стање у садашњем друштву Штампај Е-пошта
петак, 28 јул 2023

 Колико дуго ће то овако трајати! Када ће крштени постати активни хришћани како би пастири могли обратити пажњу разговору с неверујућима? Какву страшну битку морамо водити?

У свету је већ паклени пожар. Велики градови се множе широм земље. Фармер је, како је реч дефинисана у нашим реченицама, ствар прошлости. Сада је он власник земљишта са летњиковцем у граду, јахтом на мору и приватним возом јуриша преко континента. У њивама има релативно мало радника – оних веома сиромашних да би могли да издржавају своје породице. Мирних сеоских домова, да кажем драгоцених, преостаје мало. Бојим се да је тако, јер људи брзо губе способност да правилно процене вредност ствари. Већина градова у свету је пренасељена. У очи највише запада онај женски део популације. Нездрава помама за нездравом модом једина је страст која повезује већину жена. Нема места за баште и дворишта; већина деце у Сан Франциску је заправо васпитана на улици. Ох, како мало њих осећа блажени спокој и утицај хришћанског дома! Младићи и девојке су стално у покрету, како кажу. А ово “крени” је поклич нервозне, несталне журбе да се “иде у корак с временом”. А после њихове журбе не преостаје ништа осим измаглица, јер су празни, колико год празан могао бити свет који се мења и постаје сујетан. Па ипак се они узнемире И распитују: “Где ћемо ићи и шта ћемо видети? Шта да радимо? О! Шта можемо сада да учинимо?” Ако ходате широком авенијом или пролазите уском стазом, ако посетите сале за састанке у граду или загледате у фабрике, свуда ћете видети онај исти жудни поглед дрске младе жене, која буљи некаквим вештачким покретима очију. А понекад чујете чак и да такозвани хришћани кажу да је слабост карактера онога ко има скроман оборен поглед, кад се поцрвени због невиности. Такви људи не познају смисао живота И добар глас чисте савести. Када младић испушта дувански дим или показује зубе са одвратним осмехом  у присуству И у разговору са старијим људима, онда нешто с друштвом није у реду; нешто није у реду с његовом породицом.

Имајући у виду све ово, драги моји, проповедник Речи Божје дужан је страшном заклетвом коју је положио на свом рукоположењу пре него што је примио дар апостолског прејемства да вам изложи целу Истину, а не њен делић.

Све више расте број невенчаних. А има И венчаних који кажу: “Не желимо децу, јер желимо да имамо што више задовољства”. Ово је погрешан став, јер у хришћанском браку није увек дозвољено свако задовољство. Хришћани ступају у брак ради Бога и Његовог закона колико и ради сами себе. С друге стране, има хришћана који се не жене, одричу се брака и живе свето само за Бога и Њега ради као монаси. А код оних који не желе децу, примећујемо да је брачна спона злоупотребљена, као и то што неки неће да ступе у брак. Вођење љубави младих који су тек завршили средњу школу не треба подржавати, јер често доводи до разврата. Исто тако, вођење љубави дуго година такође пружа могућност да се чини грех и неправда према Богу, јер се  срце и љубав једног према другом искрадају од Бога и пребацују на људско биће.
Током свих дугих векова хришћанства у Цркви с у постојали храбри чланови, млади људи оба пола, који су благодаћу Божјом очували своје душе чисте и без мрље, и приложили Богу најплеменитију особину свог људског живота, то је – неоскврњену чистоту душе и тела. Таква лица су имала храброст и неограничено поуздање у помоћ Божју да су, иако живећи у свету И његовим замкама, иако угрожена прелешћу сопствених страсти И ђаволским искушењима, ипак храбро успела да очувају ово благо чак И у крхком земаљском сасуду, носећи га неокрњеног кроз дуго животно путовање овде доле, И коначно га приложили своме Господу.

Хришћански јунаци и јунакиње, ви који сте подражавали или који и даље подражавате узвишени пример Пресвете Богородице, Црква се диви вашем духу пожртвованости, као и духу оних светих мученика и мученица који су за неколико сати окончали своју животну трку и доказали своју верност Богу и своју веру, јер се у овоземаљском животу мора борити, трпети и жртвовати. Анђели вас гледају с радошћу и поштовањем, јер сте њима слични. Када се силно и усрдно молите, Пресвета Дјева Марија с мајчинском љубављу меће на вас свој заштитни омофор, јер сте ви њени ученици и подражавате јој. Сладошћу божанске љубави Небески Женик ће вам испунити срце и још више вас наградити за жртвовање пролазне, тренутне, световне љубави ради вечне љубави коју сте приложили под ноге Његове. Вечни Судија ће вас наћи како бдите попут мудрих  и разборитих девојака које читав живот носе у рукама чисту љубав И упаљену светиљку доброг примера. Стога ће вас, као верне до краја, позвати на вечну свадбену гозбу на небу. Амин.

Свети Севастијан Дабовић (Џексонски)

Из књиге “Проповеди у Руској Цркви”

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 29 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 168 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.