header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Дискутабилна изјава митрополита Илариона
Дискутабилна изјава митрополита Илариона Штампај Е-пошта
субота, 29 јул 2023

 Митрополит Иларион Алфејев из Руске Православне Цркве изјавио је у интервјуу за РИА „Новости“, да Руска Црква није против првенства части поглавара Фанара.

(https://ria.ru/20230725/mitropolit_ilarion-)

А ко је уопште рекао да се после пада Рима Константинопољски трон преместио са другог на прво место?

Такоже, митрополиту Илариону се може поставити питање, шта је - по његовом схватању, - „првенство части“ у свом савременом облику? И по чему се разликује од „примата власти“?

Као што је више пута речено, Константинопољски трон у време Васељенских сабора није имао никакав „примат“ или „главарство“ међу другим Црквама. Заузео је друго место у диптихима после Рима због преношења престонице царства тамо. Цео 3. канон Другог Васељенског Сабора гласи:

 „Нека Епископ Цариграда има првенство части после Епископа Рима, јер је онај град нови Рим. Имајте на уму да се овде не користи реч „примат“. Нема га ни у грчком оригиналу.

Шта значи првенство части? Све је врло једноставно - то је место у диптисима. Али тадашњи диптиси нису били исти као сада. За нас данас ово је списак Помесних Аутокефалних Цркава. Али у време Другог Васељенског Сабора није било аутокефалних Цркава. Диптиси у схватању те епохе представљају списак епархија по њиховом значају, почевши од Рима па до последње провинцијске катедрале. Управо је на овом дугачком списку Епископ Константинопоља постао други после Рима, како су утврдили оци Другог Васељенског Сабора.

Зашто је то било толико важно савременицима? Просто зато што престони епископ није могао да буде 54. или 78. на овој листи. „Царски град“ то није заслуживао.

А сада, што се тиче првенства. А ко је уопште рекао да је после пада Рима дошло до ротације, и да се Константинопољски трон у диптисима померио са другог на прво место? Можда се није померио? Да ли је прво место још увек слободно?

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( субота, 29 јул 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.