header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow У Хрватској објављена књига са срамним наводима: Јасеновац је мит, заточеници су слушали опере
У Хрватској објављена књига са срамним наводима: Јасеновац је мит, заточеници су слушали опере Штампај Е-пошта
уторак, 01 август 2023

 По тврдњама „угледних“ научника, „заточеници“, међу којима се уопште не спомињу Срби већ противници НДХ, имали су здравствену заштиту, могли су да примају пакете од куће, слушају оперете и након издржавања казне сви су, осим Јевреја, могли изаћи на слободу

Најагресивнији негатори историје, окупљени у друштву за истраживање троструког логора Јасеновац, издали су недавно нову књигу извесног Јосипа Печарића о девет година активности, са главним циљем да се „докаже“ да је највеће стратиште из епохе НДХ – мит. Како пишу „Новости“, то није прво (не)дело које је објавило ово опскурно удружење.

Њихове „научне“ студије у којима се тврди да је Јасеновац био радни логор у којем је владала опуштена атмосфера, а да су комунисти после рата на том месту извршили бројне злочине финансирала је и хрватска држава, упркос бројним негативним реакцијама.

Друштво су у јуну 2014. основали историчари, професори и новинари са циљем да расветле судбину логора и „установе реалнију слику догађаја у Јасеновцу“ од 1941. до 1945. године, као и после Другог светског рата. Упорно тврде да у време ратних година то није био логор смрти и да је тај утисак створила југословенска, комунистичка историографија.

Према њиховим ставовима, смртно је страдало далеко мање од 700.000 Срва, Јевреја и Рома.

По тврдњама „угледних“ научника, „заточеници“, међу којима се уопште не спомињу Срби већ противници НДХ, имали су здравствену заштиту, могли су да примају пакете од куће, слушају оперете и након издржавања казне сви су, осим Јевреја, могли изаћи на слободу.

„Чланови друштва уверени су да би свеобухватно истраживање потврдило оцену да је то био радни логор, како му је гласио и званични назив, у који заточеници нису довођени с намером да  би били убијани – тврди се у најновијој књизи, која је, у ствари, деветогодишњи приказ рада Друштва.

„Постоје сведочанства да је логор наставио са радом и након 1945. године, а заточеници су били противници комунистичког режима и поборници Стаљиновог Информбироа. Отуда и придев „троструки“ у имену Друштва“, појашњавали су чланови Друштва.

Ово морбидно Друштво имало је до сада два председника – Стјепана Разума и Игора Вукића, десничарског ревизионисту који је бројним фалсификатима настојао да аргументује своје тврдње. Тај радикални миље не само да без проблема трује јавност годинама, него је професорка историје Влатка Вукелић, позната по ревизионистичким ставовима, готово постала декан Факултета хрватских студија.

„Новости“, пишу да је то спречено у последњи час, након објављивања фотографије на којој је позирала с натписом „За дом спремни“ и коментара „прослава ‘Олује’ како доликује“. Наводе и да је годинама промовисала тезе Вукића и негирала холокауст у НДХ и геноцид над Србима и Ромима и тврдила да у Сиску није био дечји логор и да је црква заправо спасавала козарачку децу.

Истичу да је Министарство хрватских бранитеља годинама финансијски помагало Друштво са по 10.000 евра сваке године.

Почело је пре шест година, када су добили подршку за пројекат „откривања истине о логору Јасеновац“. У њему је била наведена и накарадна теза да су усташе били хрватски домољуби , а нацисти припадници немачке националне мањине које су комунисти уништавали након Другог светског рата у Јасеновцу.

У пријави за конкурс Министарства, аутори пројекта су тврдили да је то антифашистички пројект којим се штити дигнитет жртава, јер се њихова судбина у данашњој Хрватској не узима озбиљно. И, добили су паре од државе.

 

Извор: rt.rs

Последњи пут ажурирано ( уторак, 01 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.