header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Јеромонах Дамаскин Светогорац: Време покајања
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Време покајања Штампај Е-пошта
среда, 02 август 2023
            Хришћанин, који не зна да је сада време покајања, тај уопште није у Цркви, тај је случајно залутао у Цркву и тај само губи своје време. Због тога заповеда апостол Павле хришћанима: „Искупљујте време, јер су дани зли“ (Еф.5:16), то јест: искупљујте време покајањем и не губите време у непокајању, „јер су дани зли“ ради покајања, па кад се људи покају, тада могу бити и дани добри.

Први грешник међу људима – Адам кајао се 900 година и сваки дан плакао због свог греха, њему је цео живот био време покајања и по Предању он је највећи покајник у људском роду. И Кајину је речено да ће се кајати целог живота због убиства брата Авеља и њему је цео живот био време покајања. И праоцу Авраму је речено, да ће његово потомство робовати 400 година и кајати се због отачких грехова, и њима је 400 година било време покајања. И Јеванђеље по Јовану (5-та глава) говори, да је 38 година лежао болесник на одру у бањи Витезди и кајао се, њему је 38 година било време покајања док није Господ дошао и исцелио њега. И жена крвоточива је дуго година боловала и кајала се, њој је много година било време покајања док није исцељена од Господа. И Срби су 500 година робовали Агарјанима и кајали се пред Богом, њима је 500 година било време покајања док нису добили слободу, па и после ропства њима је било време покајања, јер народ је још из ропства навикао на покајање. Бог је тако више од пет векова из дана у дан опомињао Србе на покајање и ко год није хтео да се каје, тај је напуштао и српство и православље.

Осим тога, Бог је између два светска рата покренуо Богомољачки покрет, који је можда и најјачи покрет у православљу управо зато што је то био покајнички покрет.

Позната је Исусова молитва, која гласи: Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешнога или грешну. У Цркви, а нарочито у монаштву та молитва сматра се најјачом молитвом, зато што је то покајничка молитва, јер покајник тражи помиловање и говори помилуј ме грешнога. Има монаха, који само изговарају Исусову молитву и тако се спашавају.

Хула на Духа Светога

А шта бива кад се човек не каје за грехе? По Авви Јустину, опрашта се сваки покајани грех, и не опрашта се сваки непокајани грех и то је неопростив грех, то је већ хула на Духа Светога. Јер једино се не опрашта грех, за који се човек не покаје и једино то је неопростив грех и хула на Духа Светога. Због тога Авва Јустин тумачи шта значи јеванђељски израз хула на Духа Светога, и каже: „Непокајање за грехе, то је хула на Духа Светога. Све наше молитве и личне и црквене и псалтир захтевају, да се хришћанин каје и за личне и за опште грехе, и за знане и за незнане грехе, јер има много више незнаних него знаних грехова, па је хришћанин дужан да се каје и за многе незнане грехе“.

Ако прихватимо тумачење Авве Јустина да непокајање за грехе, то је хула на Духа Светога, онда разумемо да непокајање за грехе може да погуби и цео град и цео народ, и да ту највећу одговорност имају црквене и државне старешине, које не позивају народ на покајање. То можемо да видимо на примеру римокатоличке „цркве“, јер њихове старешине су целу своју „цркву“ навеле на хулу на Духа Светога, и то не једанпут и не двапут, него много пута. Најпре кад су унели у символ вере филиокве, па кад су прогласили папу за непогрешивога и тако су папи онемогућили покајање, па нарочито кад су крили усташке злочинце и нису им дали да се покају за своје злочине. Јер ако кријеш злочинца и не дајеш му да се покаје за своје злочине – то је очигледно хула на Духа Светога.

На ту хулу и наше црквене старешине наводе Православну Цркву, јер не само да не позивају народ на покајање, него и олако опраштају грехе и тако спречавају покајање и тако многе воде у пропаст. Па још и подржавају јеретике и безбожнике и тешке грешнике, и тако спречавају њима покајање и тако целу Цркву наводе на хулу на Духа Светога.

Пророчанство из Откровења

Данашњег епископа и свештеника тачно описује Откровење у 3-ој глави: „И анђелу Лаодикијске Цркве напиши: тако говори Амин, сведок верни и истинити, начело саздања Божијега: знам твоја дела, да ниси ни хладан ни врућ: о, кад би био хладан или врућ. Тако, пошто си млак, и ниси ни хладан ни врућ, избљуваћу те из уста Својих. Пошто говориш, како богат сам и обогатих се и ништа ми не треба: а не знаш, како си ти јадан и бедан, и сиромашан и слеп и наг. Саветујем ти да купиш од Мене злато жежено у огњу, да се обогатиш, и белу одежду, да се обучеш, и да се не јави срамота наготе твоје, и масти (да купиш и) да помажеш очи своје, и да видиш. Ја, које год љубим, изобличавам и васпитавам: ревнуј дакле и покај се“ (Откр.3:14-19). Тачно говори Господ: да купиш од Мене благодат, и мада је ту ништавна цена, ипак благодат се купује, а благодат је злато жежено у огњу" и бела одежда и маст за очи. И на крају заповеда: ревнуј дакле и покај се да би добио благодат и да би се спасио, иначе ти следује вечна погибија.

Последице непокајања

А које су последице непокајања и хуле на Духа Светога? Прво, благодат одступа од Цркве, па иако не одступа потпуно, али одступа сигурно. Многи кажу: није благодат потпуно одступила од Цркве. Видимо и сами да није потпуно, јер ако би потпуно одступила благодат, онда би ђаво све уништио. Али то није на утеху и спасење непокајаним грешницима, него то Бог чека њихово покајање и даје им време за покајање, иначе њима следује погибија. А по чему видимо да је благодат у великој мери одступила од Цркве? Кад почну расколи и јереси у Цркви и дуго се не решавају, то је знак да је благодат одступила од Цркве. Јер расколе и јереси у Цркви може да реши само Бог и благодат Божија, па ако се дуго не решавају расколи и јереси, то значи да је благодат одступила и зато нико не може да реши те расколе и јереси.

То можемо да видимо и код нас, али најбоље на примеру Грчке Цркве, јер тамо једни другима говоре: ми смо истинити а ви сте лажни, ми смо Црква а ви сте отпадници. На делу само Бог може да укаже где је Црква и где није, где су истинити и где су лажни, па пошто благодат не указује, зато су на речима и једни и други у праву. Тамо већ 100 година траје раскол око црквеног календара и већ 100 година нико не решава тај раскол, јер нема другога ко може да реши раскол и јерес, осим Бога и Божије благодати. Па ако се дуго не решава раскол и јерес, то значи да је благодат одступила, а свакако је одступила због не-покајања и хуле на Духа Светога.

Сукоб пророка Илије са жречевима

Без благодати Божије не може да се реши никакав раскол и никаква јерес и никакав спор у Цркви. Ево, данас славимо светог пророка Илију, а он је имао сукоб са ондашњим идолопоклоницима и тај сукоб никако није могао да се реши без благодати Божије. Зато је пророк најпре измолио благодат да не буде кише три и по године, као што је рекао: „Жив је Господ Бог Сила, Бог Израиљев, пред Којим стојим, да неће бити ових година ни росе ни кише, докле ја не кажем“ (3Цар.17:1), и тако је и било по благодати Божијој. Та благодат је била ради покајања и Јевреји су три и по године трпели сушу и глад ради покајања. Па пошто се нису покајали, зато је пророк измолио од Бога другу благодат и предложио је идолопоклоницима, од којих је било 850 жречева, предложио је њима овако: да они припреме за жртву једног вола, а Илија посебно да припреми другог вола, али да не пале ватру, него да се они моле свом богу валу, а Илија свом Богу Господу, па чији Бог запали жртву – тај је прави Бог. И по молитви пророка Илије благодат је пројавила правог Бога Господа као што пише: „И спаде огањ од Господа са неба и поједе свепаљеницу (Илијину) и дрва и воду, која је около, и камење и прах полиза огањ. И тада падоше сви људи на лице своје и рекоше: ваистину Господ Бог – Тај је прави Бог“ (3Цар.18:38-39). То је био сукоб између Илије и 850 жречева, а без благодати Божије никако не може један човек да се бори против 850 људи (жречева), па тако без благодати Божије није могао да се реши тај сукоб. А кад се пројавила благодат и показала правог Бога и лажног бога вала, тада су жречеви одмах побијени на лицу места. Тако се и данашњи расколи и јереси не могу решити без благодати Божије.

На крају да расудимо шта ће бити даље са Црквом ако се благодат не врати? Ако не буде потребног покајања и ако се благодат не врати у Цркву и ако се не реше расколи и јереси, онда од многих Цркава неће остати ни камен на камену, што је и боље ради покајања, или ће у такве цркве ући антихрист, што је и горе и што је на потпуну погибију.

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 02 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.