header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Јеромонах Дамаскин Светогорац: Богословексе школе без Божијег благослова
Јеромонах Дамаскин Светогорац: Богословексе школе без Божијег благослова Штампај Е-пошта
четвртак, 10 август 2023

 Зашто је Господ рекао фарисејима: „Ви сте од оца вашега ђавола, и похоте оца вашега хоћете чинити“ (Јн.8:44)? Зашто Господ није рекао: ваш господар је ђаво, него ваш отац је ђаво?

Зато што они нису били робови ђавољи, него деца ђавоља. Робови по нужди и невољно слушају и покоравају се господару, док деца добровољно слушају и покоравају се оцу, и то је Господ потврдио речима „похоте оца вашега хоћете чинити“, није по нужди и невољно, него ви добровољно хоћете чинити похоте оца вашега ђавола.

То исто бива и данас, па како најлакше да откријемо која су деца ђавоља, којима је отац ђаво? Треба сваки дан читати молитве против ђавола и тада мора да се открије и ђаво и његова деца, и тада морају да се открију и многи демони у телу и многи демони у мантији. Ево, ја сваки дан читам молитве против демона и одмах се открило четири демона у мантији. Не могу ђаво и његова деца да остану мирни и да се не побуне кад се сваки дан чита молитва против њих, него морају да се открију.

Много је данас таквих у телу и у мантији, и не можеш да их пребројиш, али да укажемо само на главно легло – на лажну богословију, где се школују – лажни богослови. На згради Богословског факултета у Београду стоји табла, где пише да је тај факултет подигао „Екуменски савет цркава“. Ко имало зна Предање Цркве, тај зна да тамо нема Божијег благослова и Божије просвете, него тамо је ђавољи благослов и ђавоља просвета. Још у Старом Завету Мојсеј заповеда: „Не узимај дара, дар заслепљује очи“, па ако узмеш дар од безбожника и јеретика, ти остајеш без очију, ти остајеш без Божијег благослова и Божије просвете. Сваки па и најслабији хришћанин зна, да кад нема новца и могућности за нешто, то нема ни Божијег благослова за то, и Сам Бог указује да то није благословено. Ако Црква нема могућности да подигне и да плаћа школу и факултет, то Сам Бог указује да то није благословено, па како је Црква вековима била без школа и факултета, тако и данас може без њих, а узимати дарове од безбожника и јеретика, то никад није било благословено нити ће бити. У историји Цркве имали смо богату Византију, где су били богати цареви, и у Византији нигде нема записано да су биле православне школе и факултети, осим што се помињу школе за оглашене и искључиво за оглашене морају бити школе, катихизис и школско поучавање, а за вернике нема школе и факултета, него за вернике сам живот је школа и кроз живот верници упознају Бога и Цркву, ако заиста живе побожно.

 У Србији није било богословских школа до Првог светског рата, него су се епископи и свештеници обучавали по манастирима и били су много бољи него данашњи.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 10 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 52 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.