header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Добили смо од Грка болесно наслеђе које треба дуго лечити
Добили смо од Грка болесно наслеђе које треба дуго лечити Штампај Е-пошта
петак, 04 август 2023

 Јереј Георгиј Максимов, председник Мисионарског одељења Афричког егзархата:

Углавном, Грци нису донели Православље у Африку. Нису проповедали, нису имали мисију. Нису уредили нормалан црквени, духовни живот. Ово је нека врста ерзаца Православља, некакав шкарт који не ради, не дира људе. На пример, апсолутно не постоји тајна исповести.

У основи. Свештеници не знају да се исповедају, мирјани не знају да се исповеде. У стварности, када се прекине веза између исповести и причешћа, када престану да захтевају да се човек исповеди пре него што се причести, веза се прекида, људи једноставно престају да се исповедају. И не води ничему добром...

Пошто је огромна већина заједница дошла код нас од Грка, добили смо, рецимо, болесно наслеђе које треба дуго лечити. Африканцима треба помоћи да схвате шта су Православље и Православна Црква заправо. Да, могу рећи да нису били правилно учени на местима. Неко је знао нешто о посту, али није имао много праксе у посту. Сада уносимо ово - штампамо календаре у којима су назначени дани поста...

Готово свако питање у вези са животом Цркве биће болно за афричко Православље. Тамо је веома лоше са монашким животом, тамо га готово да и нема. Било је покушаја да се нешто установи, али врло мало. Истовремено, да, прелазе код нас. На Мадагаскару је, на пример, цео манастир прешао код нас. Да, има само четири особе – једна монахиња и искушенице. Умољавају нас монаси и монахиње, искушеници, искушенице. Много је таквих захтева. Могу рећи да Грци то нису баш развили, било је мало монаха.

Последњи пут ажурирано ( петак, 04 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 146 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ОБАВЕШТЕЊЕ:

Сви текстови оца Дамаскина Светогорца на нашем сајту могу се пронаћи у његовој рубрици, која је унутар „Рубрике сарадника сајта“ (са леве стране гледано у правцу монитора).

 + + +

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.