header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Грчког свештеника ставили под забрану због критиковања Вартоломеја
Грчког свештеника ставили под забрану због критиковања Вартоломеја Штампај Е-пошта
субота, 05 август 2023
                  Јерарх цркве Грчке ставио је под забрану свештеника, који сматра да је за раскол у Православљу крив патријарх Вартоломеј.

Митрополит патраски Хризостом увео је тромесечну забрану на службу клирику Патрске митрополије Анастасију Гоцопулосу због критиковања патријарха Вартоломеја, преноси сајт  fosfanariou.gr.

Свештеник Анастасије је објавио дело у коме подсећа како се мењао став патријарха Вартоломеја према украјинским расколницима – од неслагања да их призна до предаје Томоса ПЦУ.

Као одговор на ову публикацију, митрополит Хризостом је захтевао писмено извињење од свештеника Анастасија Гоцопулоса до 20. јула. Када очигледно није уследило извињење, Гоцополос је добио забрану служења.

Патрски митрополит Хризостом је у предговору књизи свог духовног чеда Анастасија Гоцопулоса о „украјинској аутокефалности“, која је преведена и на руски, написао да отац Анастасије „поседује полет и духовну снагу“.

Према речима свештеника Анастасија Гоцопулоса, поглавар Фанара кривац за кризу Православља.

Отец Анастасий считает, что «читая с должным вниманием мнения Предстоятелей (на предсоборном совещании в Шамбези, – Ред.), каждый может сделать свои выводы о том, на ком лежит если не исключительная, то, по крайней мере, главная ответственность перед Богом, вселенским Православием и Историей за серьезный кризис в православных отношениях и распад общеправославного единства».

Отац Анастасиј сматра да „читајући са дужном пажњом мишљења Првосвештеника (на предсаборном састанку у Шамбезију – прим. аут.), свако може да извуче своје закључке о томе ко сноси, ако не искључиву, онда бар главну одговорност пред Богом, васељенским Правослаљем и историјом за озбиљну кризу у православним односима и распад свеправославног јединства”.

Последњи пут ажурирано ( субота, 05 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.