header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Енглески православци ходочастили на место подвига светитеља неподељене Цркве
Енглески православци ходочастили на место подвига светитеља неподељене Цркве Штампај Е-пошта
субота, 05 август 2023

 Пенмон, о. Англси, 3 августа. Парохијани православних цркава у северној Енглеској ходочастили су на свето извориште свете неподељене цркве Светог Сејриола на острву Англзи код северозападне обале Велса.

У манастирској цркви коју је основао преподобни у 6. веку, у опатији Пенмон служена је литургија. Њу је предводио клирик Сурошке епархије јереј Анатолиј Вихров. Служби су присуствовали ходочасници из Манчестера, Кингстона на Халу и других насеља. После литургије су у литији отишли ​​до извора где је служен молебан за водоосвећење. На крају, заједнички трпеза је приређена на живописној обали мора са погледом на залив Конви, преноси сајт епархије Соурош.

Први хришћански пустињаци појавили су се на Англсију у 5. веку. Православно монаштво је цветало на острву неколико векова, све до разорних викиншких напада у 9. веку - за то време овде су се подвизавали многи свети угодници. О томе сведоче очуване древне цркве, рушевине манастира и скитова, крстови, свети извори и пустињачке келије.

У опатији Пенмонт до данас је сачуван свети извор на коме су вековима вршена крштења, вода се користила за потребе манастира. Савремени докази о чудесним исцељењима су познати. Мошти монаха Сеириола налазиле су се  у крипти испод олтара храма и изгубљене су током периода реформације.

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.