header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Старци и преподобни – о великим користима Исусове молитве
Старци и преподобни – о великим користима Исусове молитве Штампај Е-пошта
понедељак, 07 август 2023

 Једном је монах Варсануфије Оптински упитан: „Како да се променим? Како да умрем за грех? Осећам своју потпуну немоћ“. Он је саветовао: „Увек изговарај молитву „Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног“ и препусти све вољи Божијој. Изговарање речи „Господе Исусе Христе, помилуј ме“ није тешко, али корист је огромна. Ово је најјаче оружје за борбу против страсти. Наставите да вежбате у молитви, и она неће остати бесплодна."

Други оптински старац, монах Јосиф, овако је поучавао: „Молитву „Господе Исусе Христе, помилуј ме грешног“ није лако одржати, док не стекнеш вештину. Неколико пута си је изговорио и заборавио, - сетио се, рекао је још десетак пута, и опет се расејао. Стога, прво је упражњавај бројањем, док не стекнеш навику.

Почетак молитве „Господе Исусе Христе, помилуј ме“ је да одагнамо надолазеће мисли при самом њиховом појављивању, а средина је да задржимо ум у речима које говоримо или мислимо. (Преп. Јован Лествичник).

У најтежим временима, спасава се онај који по својој моћи, у молитви Исусовој, „Господе Исусе Христе, помилуј ме“ почне да се подвизава, уздижући од честог призивања имена Божијег, на непрестану молитву (Преподобни Серафим Вирицки).

Не дозволи да зле помисли загосподаре тобом, већ их одмах Истерај молитвом „Господе Исусе Христе, помилуј ме“. О, каква чуда не чини ова молитва! Нека Исус буде храна твоје душе. У свему и за све име Исусово сматрај за темељ, ослонац, украс и заклон и не бој се непријатеља. Ради у молитви „Господе Исусе Христе, помилуј ме“, чедо моје, и познаћеш велике користи, мир и духовни одмор (Архимандрит Јефрем Филотејски).

Неопходно је не прихватати мисли, већ вршити Исусову молитву „Господе Исусе Христе, помилуј ме“ архимандрит Виталиј (Сидоренко).

Молитва „Господе Исусе Христе, помилуј ме“, коју изговарамо, мало-помало нас чисти од страсти. Ђаво се веома плаши ове молитве, која као пламени круг окружује онога који се моли. Молитва „Господе Исусе Христе, помилуј ме“ донеће мало по мало мир, радост и сузе (Преподобни Јефрем Катунакијски).

Често одлази молитва „Господе Исусе Христе, помилуј ме“ јер у срцу нема осећања покајања. Када се молите, имајте пажњу, спорост, осећање покајања, страх Божији, страхопоштовање, смирење (Старац Јона Одески).

Господ каже: Царство Божије је у вама. Зато Свети Оци тако упорно прописују свима, ако је могуће, увек се моле „Господе Исусе Христе, помилуј ме“. Кроз њу човек улази у себе (игуман Никон (Воробијев).

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 07 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.