header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Митрополит запорошки и мелитопољски Лука: Празник Иконе Богородице Одигитрије
Митрополит запорошки и мелитопољски Лука: Празник Иконе Богородице Одигитрије Штампај Е-пошта
четвртак, 10 август 2023

 Христос по среди нас, драги моји читаоци!

Богородица Одигитрија (Путеводитељица). Назив иконе Богородице, коју данас празнујемо, подсећа нас да свако од нас има свој начин живота. Неко иде широким путем у ад, неко уским путем у рај, а има и оних који су заблудели. Не знају и не разумеју на каквом су путу и ​​куда води.

Да човек потпуно не скрене са правог пута и не погинр, Богородица показује људима прави правац живота, који треба да их одведе у Небеску Отаџбину. Богородица је, модерним речима, навигатор који човеку даје могућност да се не изгуби. Можемо погрешити, скренути у погрешном правцу. Али Царица Небеска неће нас истовремено напустити, већ ће својим молитвама прокрчити за нас други пут (можда тежи и дужи), али који ће ипак водити тамо где треба да идемо.

У литургијској пракси постоји само неколико јеванђељских читања посвећених Богородици, али нема ниједне службе где се Мати Божија не прославља. На небеском своду међу свим светима Она сија као месец међу звездама. Али знамо, како пише апостол Павле, да се и звезда од звезде разликује по слави (1. Кор. 15, 41). По ком знаку се степен и јачина сјаја на духовном своду једне звезде разликују од друге? Само по једном – према степену смирења. Што је више смирења, светслост је јача. Богородица је била, јесте и остаће међу свим људима рођеним на Земљи, најсмиренија. Зато је Она изабрана од Бога да постане Мајка смерног Сина Божијег. Ово је нешто што сви треба да знамо и разумемо.

„Награда није за врлину и не за труд, већ за смирење које се из њих рађа. А ако се то не догоди, узалудни су сви трудови и све врлине“ (Свети Исак Сирин).

Превод и приређивање: "Борба за веру"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 10 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 53 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.