header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Украјинска полиција упала у Кијевско-печерску лавру
Украјинска полиција упала у Кијевско-печерску лавру Штампај Е-пошта
уторак, 15 август 2023

 Припадници украјинске полиције блокирали су три зграде Кијевско-печерске лавре где живи део монаха и ходочасници и почели упад у просторије, саопштила је канонска Украјинска православна црква (УПЦ).

„Управо је у току упад у зграде бр. 54, 57 и 58 лавре. Како је саопштено из Кијевско-печерске лавре, полиција је блокирала наведене зграде. Већ су поломили браве и упали у зграду бр. 57. У овим зградама живе не само ходочасници, већ и део братства Кијевско-печерске лавре“, наводи се у саопштењу УПЦ на телеграм каналу.

Раније је Савез православних новинара објавио да су на згради где се налазе конаци Кијевско-печерске лавре исечене браве, а полиција је упала унутра са аутоматима.

Претходно су извори упознати са ситуацијом изјавили за Спутњик да је суд у Кијеву прихватио тужбени захтев државног комплекса против Кијевско-печерске лавре да отклони препреке за коришћење имовине Кијевско-печерске лавре, а да се монаси УПЦ након тога могу иселити.

Правни заступници комплекса изјавили су на суду да монаси немају основа да бораве и живе у манастирским просторијама.

Истовремено, адвокат УПЦ, протојереј Никита Чекман рекао је да је за многе монахе манастир једино и стално место живљења.

Адвокат је данашњу судску одлуку назвао једном од најсрамотнијих у историји Украјине.

Раније је Привредни суд у Кијеву такође одбацио захтев манастира УПЦ да се поништи раскид уговора о закупу просторија.

Украјинске власти су у протеклих годину дана организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној фактичкој забрани у Украјини.

Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи „контраобавештајне мере“ – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима „антиукрајинског деловања“.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 15 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.