header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Елпидофор се прогласио "првим без једнаких"
Елпидофор се прогласио "првим без једнаких" Штампај Е-пошта
петак, 18 август 2023

 Поглавар фанарске архиепископије у Америци окренуо је против себе Сабор канонских православних епископа Сједињених Држава

Архиепископ Елпидофор изазвао нови скандал. За све је крива архијерејска жеља да архијерејима из других Помесних Цркава покаже да је „први без равних“. Такав став грчког епископа је, по мишљењу једног броја стручњака, остварење у америчким реалностима генералне линије Фанара да потврди своју глобалну власт у православном свету.

Дана 11. августа 2023. године, чланови Сабора канонских православних епископа Америке (коју чине представници Антиохијске, Српске, Румунске, Бугарске, Грузијске Цркве и  Америчке Православне Цркве) послала је писмо упућено архиепископу Елпидофору позивајући га да не врши сам епископску хиротонију.

„Са жаљењем и разочарањем примили смо Ваше писмо од 7. августа 2023. године о Вашој намери да, упркос нашој забринутости и примедбама, рукополажете Александра (Беља) у чин епископа. Наш став, изражен у писмима од 27. јуна 2022. , 12. јула 2022. и 19. јануара 2023. године, је непромењен.

Стога долазимо к вама у једанаести час, молећи се да ви, ради јединства Православља у Америци, не приступите тој хиротонији. Штавише, молимо Вас да предложите Синоду Васељенске Патријаршије да поништи своју одлуку да ову особу уведе у епископски чин, чије су понашање и канонски статус изазвали и изазиваће толико разногласије међу православним хришћанима у Сједињеним Државама“, - каже се у апелу Елпидофору.

Подсетимо, Александар (Беља) је бивши клирик Руске Православне Заграничне Цркве, који је прешао у Цариградску патријаршију и рашчињен у РПЦЗ. Архимандрит Александар је 15. јуна 2022. године изабран за Епископа Никопољског, његово хиротонисање требало је да буде прошлог лета. Дана 27. јуна 2022. године највиши архијереји разних јурисдикција – чланови Сабора канонских православних епископа Сједињених Држава – упутили су архиепископу Елпидофору протестно писмо против планова о хиротонији Александра (Беља).

У посланици је наведено да ако Беља буде уздигнут у чин епископа, онда ће аутори писма напустити Скупштину, пошто су признали канонско рашчињење у РПЦЗ. Тада су писмо потписали: највиши амерички јерарси Антиохијске, Бугарске, Румунске, Српске Цркве и Православне Цркве у Америци.

Занимљиво је да овог пута на списку потписника нема представника Бугарске Цркве.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 18 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.