header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Да ли у РПЦ почиње рашчињавање профанариота?
Да ли у РПЦ почиње рашчињавање профанариота? Штампај Е-пошта
четвртак, 17 август 2023
        Познати руски архимандрит, профанариота, професор Кирил Говорун, који је на протеклом Сабору Руске Православне Цркве покушао да „амнестира“ Фанар од јеретичких учења покојног титуларног митрополита Јована Зизиуласа, учинио је дело због кога му прети рашчињење. Ево те вести:

„Руска православна црква је упозорила да ће архимандрит Кирил Говору бити рашчињен ако буде служио са расколницима (што је он и учинио – нап. „Борба за веру“).

Према речима протојереја Владислава Ципина, заменика председника Московског епархијског суда, то се дешава у свим таквим случајевима.

Заједничка служба клирика Руске православне цркве са представницима Цариградске патријаршије (са којом је Московска патријаршија прекинула евхаристијско општење - нап. "Борба за веру") и расколничке такозване „Православне цркве Украјине“ може повлачити за собом „радикалне мере“ све до забране служења и рашчињења. Ово је за ТАСС пренео заменик председника Московског епархијског суда протојереј Владислав Ципин, коментаришући информације о деловању клирика Руске Православне Цркве архимандрита Кирила (Говоруна) у Кијеву.

„Мислим да да, реакција ће бити. Он [Говорун] је запажена личност. <...> Најчешће се случајеви ове врсте – ако је реч о могућем уклањању службе или забрани служења – преносе на црквеном суду“, рекао је Ципин, одговарајући на питање да ли ће против архимандрита Кирила бити предузете дисциплинске мере ако се потврди чињеница саслуживања са расколницима.

Упитан да појасни да ли ће Говорунова забрана служења и његово рашчињење бити одговор Цркве, саговорник агенције напомиње да се то дешава у свим таквим случајевима. „Најпре се даје упозорење, човек се позива на покајање, исправљање, и само ако је његов одговор потпуно јасан и недвосмислен – да „да, одлазим у раскол“, иако, наравно, нико не назива то где он иде - расколом, онда се, вероватно, већ предузимају радикалне мере“, додао је Ципин.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 17 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.