header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Невероватно: у Русији одржан заједнички Крсни ход римокатолика и православних
Невероватно: у Русији одржан заједнички Крсни ход римокатолика и православних Штампај Е-пошта
понедељак, 21 август 2023

 Павел Страхов:

Када Богу молитва није угодна

Права вера се не може мешати са идолопоклонством или јересју. У супротном, и сама ће се претворити у кривоверје. Врло поучна прича у том погледу описана је у Житију Светог Пророка Божијег Илије.

Израелски краљ Ахав био је пагански идолопоклоник. Његова жена Језавеља, такође паганка, донела је култ идола Ваала у Самарију из своје домовине.

Ревнујући за праву веру, Свети Пророк Илија се помолио, и небо се затворило. Молитвом Пророка Господ је послао сушу и недостатак кише на земљу, због чега је глад захватила целу земљу. Три и по године касније, цар Ахав се састао са светим Илијом и, на његов предлог, сабрао сав народ Израиљски на гору, позвавши тамо и Ваалове свештенике. Када се сав народ сабрао, Свети Илија је позвао Ваалове свештенике да се помоле за силазак благословеног огња који прождире жртву. Али, и поред тога што су дуго вапили својим демонима, њихова молитва је остала узалудна – огањ није силазио. Чим се Пророк Илија обратио у молитви истинитом Богу, огањ са неба је истог трена прогутао жртву. После тога, Светитељ је убио Ваалове свештенике, и коначно је дуго очекивана киша пала на земљу.

Ова библијска прича била је посебно релевантна током актуелног топлотног таласа, када је Русија била жртва стихије. Али, нажалост, не сећају се сви православни живота Светог Пророка Божијег Илије...

Тако су се, на пример, у Казању, православци и католици заједно молили за кишу. 21. јула, на дан прослављања Казанске иконе Богородице, око три хиљаде људи, исповедајући и православну веру и римокатолицизам, прошли су заједничким крсним ходом.

Међутим, као што видимо из Житија Светог Пророка Илије, недостатак кише је казна за људске грехе, пре свега за идолопоклонство. А људи који исповедају безблагодатну католичку веру, или папизам, по учењу Православне Цркве, су идолопоклоници. „Папа је идол паписта; он је њихов бог. Због ове страшне грешке, благодат Божија је напустила паписте; они су одани сами себи и сатани“, пише Свети Игњатије (Брјанчанинов).

 У нашим злим данима посебно је важно да православни хришћани буду такви не само именом, већ и духом, да као зеницу ока негују драгоцено Православље, извор свих милости и благослова Божијих.

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Извор: "Москва Трећи Рим"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 21 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.