header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow САОПШТЕЊА arrow Уредништво: 15 година „Борбе за веру“
Уредништво: 15 година „Борбе за веру“ Штампај Е-пошта
недеља, 27 август 2023

 Драга браћо и сестре, поштовани посетиоци,

У овом месецу навршава се тачно 15 година постојања вашег и нашег сајта „Борба за веру“. Први текст на сајту поставили смо 11.8.2008. године.

 Нећемо славити, нећемо писати ни ретроспективе о искушењима и страдањима кроз која смо прошли да би ово ваше и наше православно гласило и данас било пред вама. Бог зна. Али, рећи ћемо неколико ствари, које сматрамо да треба истаћи.

 Иначе, то је истовремено и један од најбурнијих периода у историји Српске Православне Цркве. Он је садржан на сајту у – без мало – 18 000 објављених прилога.

Укупан број посета до сада је скоро 80 милиона.

Међутим, оно што желимо, да истакнемо и нагласимо, јесте то, да смо у том најбурнијем периоду историје Српске Цркве, успели да брод вашег и нашег сајта искормиларимо кроз безбројне сциле и харибде -  да не скрене ни лево ни десно – ни у јерес ни у расколе, већ да плови средњим путем - мирним водама наше Свете Вере Православне. То је она вера – јединоспасавајућа, коју су нам наших свети и честити преци предали чистом и неукаљаном. Нашу мисију видели смо и видимо у томе, поштовани и драги наши читаоци, да је такву предајемо и вама. Што и чинимо.

У томе нам је немерива помоћ (молитвена и саветодавна) долазила, пре свега, од наших духовника, а потом и од наших сарадника. Хвала им.

Нека би нам Господ Свемилости, заступништвом Његове Пречисте Матере и свих Светих, дао снаге да истрајемо на досадашњем путу.

И завршићемо ово кратко саопштење речима другог највећег Србина после Светог Саве, како је Светог Владику Николаја називао Преподобни отац наш Јустин Поповић:

Због тога ти говорим: бори се и не клони! Тајанствени сат времена, навијен руком Створитеља, сваки минут избија и откуцава земни рок земнородним. На сваки откуцај анђели изводе из овог живота чете Божје, и пресељавају их у други свет. Кад избије твој минут, ти ћеш морати оставити све и поћи једино са душом својом. Бори се за душу, да би имао с чим поћи у онај свет. А борба за душу, борба је за веру. Јер је речено и потврђено, да само душа са вером има намену и сврху. Душа без вере нема ни намене ни сврхе. Тако је речено и тако потврђено...

Зато ти и говорим, Србине брате: борба за веру то је борба за душу, а борба за душу то је борба за главну имовину своју и за вечни живот. Не говорим ти у име моје, него у име свих предака својих, светих и витешких, који се Бога бојаше, за душу бринуше, и за веру борбу, и борбу, и борбу водише. Па чак и кад битке на светскомпопришту изгубише, душе своје спасоше и у царство Христово се уселише.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 27 август 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.