header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow САД желе да створе православни Ватикан у Турској - Турска штампа
САД желе да створе православни Ватикан у Турској - Турска штампа Штампај Е-пошта
петак, 08 септембар 2023

 Турска штампа је још 2021. године аналитички писала, да Американци желе да формирају још једно жариште напетости стварањем православног аналога Ватикана у Турској, што све више постаје очигледно.

Ово се наводи у одличном чланку објављеном у турском издању Cumhuriyet (https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/).

Аутор чланка се позива на резултате посете константинопољског патријарха Вартоломеја Сједињеним Државама, током које се поглавар Фанара пожалио на своју ситуацију у Турској и на реакцију Русије на његове акције у Украјини.

Према његовим речима, ова посета је разјаснила политику САД према Фанару и Турској.

Наиме: Американци покушавају да од Фанара и његову главу претворе у „правог вођу православног света“, пошто се он тренутно у православном свету сматра само „првим међу једнакима“, а аутокефалне помесне Цркве не прихватају његову претензије на вођство.

То ће, према аутору, помоћи Американцима да промовишу свој утицај на православне народе, као што су то чинили 40-их година, користећи Фанар да утичу на православне народе у источној Европи и на Балкану.

Због тога је Турска под притиском да призна Фанар као „екуменски“, односно вођу свих православних, напомиње аутор. А све зато што Турска тренутно признаје Фанар само као верску институцију грчке православне заједнице по Лозанском уговору и не жели да Фанар добије овлашћења слична Ватикану.

Отварање богословије на острву Халки требало би да допринесе јачању претензија Фанара на статус „екуменског“, каже се у чланку, јер ће тамо студирати свештеници из других православних земаља и Турска неће моћи да контролише овај процес. Осим тога, ако Фанар буде званично признат као „екуменски“, биће укинут услов да патријарх и други свештеници Константинопољске патријаршије буду турски држављани.

„То значи формирање државе у држави, коју Турска неће моћи да контролише и која ће се мешати у политику других православних земаља. Бајден је јасно ставио до знања да је дао зелено светло за ово“, резимирао је аутор чланка.

 

[ 2. новембар 2021.]

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор:  "Правблог.ср"

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 08 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 27 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.