header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Оштра реакција Синода Албанске Цркве на поступке фанариота
Оштра реакција Синода Албанске Цркве на поступке фанариота Штампај Е-пошта
уторак, 12 септембар 2023

 Синод Албаније

Представници Фанара прогоне оне који не признају ПЦУ

Синод Албаније пише да представници Фанара исмевају и вређају оне који се не слажу са Цариградском патријаршијом.

Свети синод Албанске православне цркве је 11. септембра 2023. године изјавио да поједини представници Фанара прогоне оне који не признају ПЦУ.

У саопштењу Синода се наводи да архонт Фанара Илија Дамијанакис није оклевао да изрекне срамну лаж, тврдећи да је „у току поновног успостављања Православне аутокефалне цркве Албаније подигнуто више од 250 цркава или обновљена напорима међународних олигарха“.

 „Ово је очигледно без преседана и опасна дезинформација“, на шта је одговорио албански Синод. „Међутим, овај господин није признао да је ширио лажне вести да би подржао злонамерну измишљотину... и није се извинио“, нагласио је Синод.

Уместо тога, кажу у Албанској цркви, архонт из Фанара покушава да убеди да је реакција Светог синода Православне аутокефалне цркве Албаније наводно изазвана погрешним преводом појма „међународни олигарси“.

 „Са парадоксалном дрскошћу, на свом следећем месту наставља да се руга Светом синоду и даје додатна упутства“, наводи се у саопштењу.

Синод је нагласио да је ове „текстове на грчком језику одмах објавио други архонт Васељенске патријаршије на сајту „Светлост Фанара“, а трећи архонт, који ради у Међухришћанском савету у Немачкој, пожурио је да прокоментарише ову публикацију у увредљивом тону.”

 „Овај феномен је алармантан. Неки су, како гласи чувени израз, „зајахали трску“, обукли се у племство и постали инспектори, тужиоци и судије помесних православних цркава“, пишу албански синодалци.

Синод Албаније пише да представници Фанара „контролишу, исмевају и вређају институције, појединце и црквене савете, не показујући ни најмање поштовање према црквеним ставовима, научном престижу и доприносу животу Цркве и друштва“.

„Начин на који прогоне оне који имају другачији став о озбиљном црквеном питању у Украјини не одговара ни православној етици ни основној етици било каквог дијалога. Ова нова црквена тактика захтева хитан прекид“, нагласио је Синод Албаније.

Прес служба је истакла да „Православна црква Албаније није под утицајем ни Руске ни било које друге Цркве и не прихвата никакво спољно старање“.

 „Она такође не прихвата предлоге и поуке неквалификованих надзорника из редова других Помесних Аутокефалних Цркава. Довољно је бити надахнут Јеванђељем и поступати у складу са православним предањем“, сматрају у Албанској Цркви.

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.