header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Стратешко савезништво у Христу
Стратешко савезништво у Христу Штампај Е-пошта
среда, 13 септембар 2023

 "Све наше светиње су и руске, а све руске светиње су и наше" - владика Фотије

На дан Преноса моштију светог кнеза Александра Невског у манастиру посвећеном Светом Кнезу, који се налази код Угљевика у Републици Српској и припада Епархији зворничко-тузланској СПЦ, литургију су служили (https://www.eparhijazt.com/sr/news/) надлежни епископ Фотије (Сладојевић) и викар патријарха руског епископ зарајски Константин (Островски).

Њима су саслуживали протојереј Игор Јакимчук, заменик председавајућег Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије, протојереј-ставрофор Адам Семенјук из Варшаве (Пољска православна црква) и неколико српских свештеника. За ову прилику владика Константин је са благословом Руске православне цркве донео на дар икону Светог Кнеза са честицом његових светих моштију из светитељеве лавре у Санкт Петербургу.

Манастир Светог Александра Невског једини је у Републици Српској који је саградио руски народ и први манастир у том крају. Манастирски конак је довршен уз велику помоћ Фонда подршке хришћанској култури и наслијеђу из Москве. Седам звона је приложио тадашњи градоначелник Москве - Лужков. Руски уметници су осликали иконостас, трпезарију...

Први храм на овом месту су подигли припадници руских мировних снага 1997. године за своје духовне потребе. Изграђен је по угледу на руске цркве брвнаре.  Манастир је овде основан 2020. године. Благословом епископа Фотија при манастиру теку радови на изградњи Духовно-културног центра српско-руског пријатељства.

Настојатељица манастира је руска монахиња Филотеја, која је прије доласка овде провела 12 година код моштију светог Нектарија на острву Егина у Грчкој.

У Епархији зворничко-тузланској  се још једнан манастир гради уз етапну помоћ (https://www.eparhijazt.com/sr/news/vijesti-iz-eparhije/prijemi-posjete/5394.episkop-fotije-primio-visoku-delegaciju-iz-rusije.html) из Русије. У питању је манастир блажене Матроне Московске у Ритешићу код Добоја.

Kоментар "Правблога":

У времену када је Цркву напала велика јерес (https://t.me/pravblogs/287) и када још није дошло до одлучујућег одговора на њу, од велике важности је да се не упуштамо у лошу праксу (https://t.me/pravblogs/505) са једне стране, а са друге да развијамо стратешка савезништва у Христу. Неопходно нам је што више заједничког свештенослужења, богословских разматрања, харитативне делатности, међусобних молитвено-акционих догађаја. Ради нове победе Православља!

P.S. Митрополит клински Леонид (Горбачов) на чији интервју смо се позвали више горе је службовао као војни свештеник "од марта до септембра 1998. године (...) у саставу Издвојене ваздушно-десантне бригаде Ограниченог контингента мировних снага у Босни и Херцеговини."

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 13 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 62 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.