header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Стари кваритељ вере бискуп Гргур са новом лажи
Стари кваритељ вере бискуп Гргур са новом лажи Штампај Е-пошта
среда, 20 септембар 2023

 Владика Григорије изнео је своје виђење и дао одговор на питање које мучи много жена у Србији

Причешће је најважнији догађај духовног-хришћанског живота и за њега морамо бити увек спремни како телом тако и духом. Међутим, питање које мучи вернице вековима гласи: Да ли жене током менструалног циклуса могу да се причешћују?

Наиме, природни процеси код жена као што је месечни циклус не зависе од воље жене, па тако нису ни грех. Ово сазнање дало је неким помисао да могу жене да се причешћују и у овом периоду. За пример се наводи исцелење крвоточиве жене из јеванђеља по Матеју. Ова жена се дотакла Господа и Он ју је исцелио, при томе је похвалио њену веру. Како се она дотакла само његове хаљине, а не његовог тела, оци цркве тумаче овај догађај да су достојне молитве, целивања светих икона, да могу да учествују у појању, али не и да се причешћују.

Са друге стране Владика Григорије изнео је своје виђење и дао одговор на питање које мучи много жена у Србији.

" Одговор је да жене могу да се причесте у цркви током менстуралног циклуса. И то није мој одговор већ сам га нашао у древној "Сиријској дидаскалији" из 4. века, у којој се јасно каже да је Дух свети тај кога носимо у себи, кога смо добили на нашем телу, на крштењу. Који нас приводи Христу, уводи нас у цркву. освећује и спасава. Дух нас води ка Христу спаситељу, никакве телесне природне нечистоте не могу да нас одвоје од Бога", рекао је Владика Григорије.

 

ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ ДАО ЈЕ СВОЈЕ ВИЂЕЊЕ ОВОГ ПРОБЛЕМА

Свети Дионисије Александријски о овој недоумици каже: "Ако су верне и побожне неће се усудити ни да приступе Светој Трпези, нити да приме тело и крв Христову, јер примајући Светињу треба да смо чисти и телом и духом".

Блажено-почивши Патријарх Павле каже: "У духу јеванђелског и канонског схватања, сматрам, да месечно прање жене не чини је молитвено нечистом. Та нечистота је само физичка, телесна. Као и лучење из других органа (носа, плућа приликом прехладе и сл.). Ван тог процеса, жена, а тако и сви остали треба да се труде да чистог тела долазе на молитву, поготово на причешће. Но, још више да се труди око чистоте душе. Осим тога, како савремена хигијенска средства могу ефикасно спречити да се случајним истечењем крви храм не учини нечистим, као и ублажити задах који истицањем крви настаје, са те стране нема сметње да жена за време месечног прања уз потребну обазривост и предузете хигијенске мере може долазити у цркву, целивати иконе, примати нафору и освећену водицу, као и учестововати у појању. Причестити се или крстити се, ако није крштена не би могла. Само у случају смртне болести може се и причестити и крстити"  (овде:).

 

 

 

Извор: "Еспресо"

Последњи пут ажурирано ( среда, 20 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.