header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Монашки екуменизам Руске Цркве
Монашки екуменизам Руске Цркве Штампај Е-пошта
среда, 20 септембар 2023

Планирано је да се организује размена монашког искуства између Руске православне и Маланкарске цркве. Ово је за РИА Новости изјавио поглавар Маланкарске цркве, католикос Василије Мар Тома Матеј III(https://ria.ru/20230915/l).

 „Мислим да ћемо у будућности организовати размену искустава: руски монаси ће моћи да посећују наше манастире у Индији, да тамо живе неко време и обрнуто. Пријатељство међу нашим црквама може уродити плодом у монашком животу.”

В вопросе отношений между инославными и православными всегда ощущался дефицит информации друг о друге.  Можно себе представить, как монахи из Индии поедут, например, на Валаам или в Оптину пустынь, чтобы посмотреть, как там спасаются русские монахи. Те же католики и протестанты бывают на Святой Горе Афон. Некоторые из них потом переходят в Православие.

У питању односа између неправославних и православних хришћана увек је недостајало информација једних о другима. Може се замислити како ће монаси из Индије отићи, на пример, на Валаам или Оптину пустињу да виде како се тамо спасавају руски монаси.

Али зашто би православни монаси, посебно ради размене искуства, посећивали неправославне манастире, нејасно је? Има ли овде неке врсте скривеног екуменизма?

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 20 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.