header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow У Санкт Петербургу представљен двотомник о светињама Српске Православне Цркве
У Санкт Петербургу представљен двотомник о светињама Српске Православне Цркве Штампај Е-пошта
петак, 22 септембар 2023

Рад на књизи трајао је око три године

САНКТ ПЕТЕРБУРГ, 18. септембар. /ТАСС/. У Александро-невској лаври у Санкт Петербургу изашла је двотомна публикација посвећена светињама Српске православне цркве. Садржи опис више од 200 значајних манастира и око 100 катедралних цркава и храмова, аутор пројекта, главни и одговорни уредник епископ кузњецки и николски Назариј (био је намесник Лавре од 1996. до августа 2023. године), рекао је на конференцији за новинаре.

"Овде има 38 митрополија и епархија, 213 манастира, 100 саборних храмова и цркава. <...> Трудили смо се да овде обухватимо манастире који су од посебног значаја како за Србе, тако и за цео православни свет", рекао је владика. Он је напоменуо да је у књизи посебан акценат на оним манастирима који су после егзодуса дела Руске цркве и руског народа, укључујући и Србију, одиграли важну улогу у пријему руских емиграната.

Публикација први пут даје најпотпунији опис најзначајнијих светиња које се налазе на канонској територији Српске православне цркве, коју је основао Свети Сава Српски 1219. године. Историјски гледано, обухвата земље бивше Југославије – Србију, Хрватску, Црну Гору, Босну и Херцеговину, као и српске светиње у другим регионима света, укључујући Аустралију, Северну и Јужну Америку. У књизи је посебна пажња посвећена и историји Српске цркве, њеним истакнутим личностима и светињама. Уводну реч за њу написао је Патријарх српски Порфирије.

Један од разлога који је владику подстакао на стварање књиге, према његовим речима, био је дугогодишњи сусрет са сада покојним митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, захваљујући коме се јавило велико интересовање за историју Српске цркве. Осим тога, много тога повезује Александро-невску лавру са Србијом. Тако се на територији петербуршког манастира налазе сахрањене бројне истакнуте личности српског порекла, укључујући и гроб генералног гувернатора Санкт Петербурга, хероја Отаџбинског рата 1812. године Михаила Милорадовића.

Епископ Назариј је напоменуо да је рад на књизи трајао око три године. Двотомна књига садржи око 900 фотографија, међу којима су радови српских фотографа Миодрага Бранковића, ђакона Драгана Танасијевића, као и фотографије из архива Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве. „Неке фотографије се објављују по први пут“, нагласио је он.

Књига "Завештање Светог Саве. Ходочашће светињима Српске православне цркве" доступна је у Александро-Невској лаври.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

https://tass.ru/obschestvo/18776529

Последњи пут ажурирано ( петак, 22 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 6 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.