header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Сви су изгледи да ће се протеривање руских свештеника наставити
Сви су изгледи да ће се протеривање руских свештеника наставити Штампај Е-пошта
понедељак, 25 септембар 2023
            Ситуација са протеривањем свештеника Руске православне цркве из Бугарске је непријатна Бугарске цркве само ће ићи на руку онима који су заинтересовани за захлађење односа између две Цркве.

Узимајући у обзир чињеницу да су главни налогодавци за протеривање о. Васијана ван Бугарске, онда су наши свештеници у иностранству угрожени. Ово би се могло поновити у скоро свакој земљи ЕУ или САД.

Није случајно што је, истовремено са бугарским случајем, у страној штампи почела да се убрзава тема „везе Руске православне цркве и руских специјалних служби“. На пример, ресурс NewsWeek пише (https://www.newsweek.com/russias-) 21. септембра 2023. да ФБИ сумња да руководство ОВСЦ (https://mospat.ru/sr/department/) има везе са руским обавештајним службама. Пријављен је случај у којем је наводно високорангирани представник ОВСЦ-а који је покушао да уђе на територију САД, а испоставило се да је „руски обавештајац“ чији су задаци укључивали „регрутовање“ локалних свештеника из Цркава у различитим јурисдикцијама у земљи.

Као резултат тога, такве тезе се убацују са циљем да се убеди јавност да Руска православна црква представља „претњу” националној безбедности и да се стога против њених свештеника могу и треба предузети рестриктивне мере.

Као резултат тога, појављују се изгледи за понављање „украјинског сценарија“ антицрквеног прогона на међународном нивоу. Сада би вредело размислити о томе како превентивним и асиметричним мерама реаговања минимизирати ризике од оваквих неповољних сценарија.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: https://t.me/chrisma_center/6501

Превод: "Правблог"

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 25 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.