header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Језива слика с Косова: Наоружан мушкарац уперио оружје у монаха, верници закључани у конаку
Језива слика с Косова: Наоружан мушкарац уперио оружје у монаха, верници закључани у конаку Штампај Е-пошта
недеља, 24 септембар 2023

 Епархија рашко-призренска саопштила је данас да најоштрије осуђује најновији напад који се догодио јутрос на северу Косова, у близини села Бањска, у коме је један косовски полицајац убијен, а двојица повређена, како је известио Курти на Фејсбук налогу.

Из епархије су додали да је према најновијим информацијама група наоружаних, маскираних људи упала блиндираним возилом у сам манастир.

- Епархија је јако забринута јер према најновијим информацијама, група наоружаних, маскираних људи, упала је блиндираним возилом у сам манастир, при чему су провалили манастирску закључану капију. Тренутно се у манастиру налази група поклоника из Новог Сада, са свештеником, игуманом Данилом и братијом манастира. Ради безбедности, братија манастира и поклоници су се закључали у конак, и храм манастира је такође закључан - појаснили су.

Како се види на фотографији, делује као да је један од наоружаних лица напао монаха, држећи оружје испред његовог лица.

 
 


У току поподнева јавности ће се обратити и председник Србије Александар Вучић, који ће "разобличити све лажи и подвале Аљбина Куртија, творца хаоса и пакла на Косову и Метохији".

Манастир Бањска - заоставштина предака

Под обронцима планине Рогозне, недалеко од града Звечана, покрај истоимене речице налази се задужбина српског краља Стефана Уроша ИИ Милутина - манастир Бањска са црквом посвећеном Светом Стефану.

Припада Епархији рашко-призренској Српске православне цркве и споменик је културе од изузетног значаја. Краљ Милутин га подиже као своју задужбину и маузолеј.

Саграђен је између 1313. и 1317. године, на темељима још старије грађевине која је у прошлости, за време краља Уроша И, била центар бањске епархије. Краљ Милутин га је богато обдарио, о чему сведочи његова краљевска повеља, чиме манастир постаје један од највећих феудалних поседа цркве у средњовековној Србији. Грађен је по узору на Студеницу, у рашком стилу и има изражене карактеристике српске архитектуре XИИИ века. Бањску и Студеницу повезује и блискост скулптуралних украса, који остварују синтезу византијске и романске концепције. Монументални ентеријер чине једнобродни наос са куполом, троделни олтарски простор, певнице на које се надовезују бочне капеле, припрата и до данас сачувана висока кула-звоник, док су фасаде декоративно озидане тесаним каменим квадерима у три боје.

Бањска је имала раскошан западни портал, украшен пластичним представама од мермера. У том украсу доминирала је скулптура Богородице са Христом, која се данас налази у цркви оближњег села Соколице.

Манастир је страдао након Косовске битке, а за време владавине Турака више пута је спаљиван. Уследила је стагнација до половине 15. века, а затим и петовековно гашење монашког живота. У 17. веку црква је једно време била претворена у џамију. Пред Други Светски рат, 1939. године, конзервирана је први пут. Други пут 1990. године, да би се 15. августа 2004. после 520 год поново родио монашки живот, а црква је била освећена од стране патријарха Павла.

Када је краљ Милутин преминуо, 1321. године у Неродимљу, његово тело је пренето и сахрањено у северној капели Бањске цркве. Владарево тело монаси су пред Косовску битку 1389. године пренели у Трепчу, а од 1455. почива у Софији у Цркви Свете Недеље.

Манастир Бањска је један од ретких манастира са очуваном оснивачком повељом - Повеља краља Милутина манастиру Бањска. Из ње се види да је приликом оснивања манастиру приложено огромно властелинство од 75 села и 8 катуна, са рибњацима, воденицама и пчелињацима.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Извор: Telegraf.rs

Последњи пут ажурирано ( недеља, 24 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 72 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.