header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Алексндар Вознесењски: Одељење за спољне црквене везе РПЦ ради за неријатеље Цркве и земље
Алексндар Вознесењски: Одељење за спољне црквене везе РПЦ ради за неријатеље Цркве и земље Штампај Е-пошта
субота, 30 септембар 2023

 Колеге из Правблога су написале три врло коректна чланка. Али у ствари, ово је требало да буде један чланак јер се сва три у потпуности допуњују. Само их треба заменити мрста за јасно читање.

1) Руска православна црква је отворена за могућност новог сусрета патријарха московског и целе Русије Кирила и папе Франциска

Бивши заменик шефа Одељења за спољне црквене послове (ОСЦП-) Н. Балашов (исти онај који је штитио и штити Говоруна), који је учествовао у организовању првог састанка патријарха са папом, рекао (https://t.me/pravblogs/743) је да је РПЦ отворена за разговор о новом састанку патријарх са папом. Односно, са потпуним неуспехом активности ОСЦП РПЦ у свим правцима, руководство је одлучило да оствари „резултат“ у виду новог бесмисленог састанка са поглаваром јеретика. А ово све у исто време када су католици директно укључени у сузбијање Православља у Украјини (да да, била су задужења и за украјинска питања у ОСЦП... то је био Балашов за време Илариона, и он је тај који је зезнуо на најгори могући начин, пружајући католицима потпуну слободу деловања на сузбијању Православља). Већ ћутим о томе да нико од њих не може да каже апсолутно ништа на тему „шта је први сусрет са поглаваром јеретика дао Православљу и Руској православној цркви?“, осим да је донео унутрашње поделе и проблеме.

2) Истовремено, "Активна мисија РПЦ у Африци је штетна (https://t.me/pravblogs/715) не толико за Александријску патријаршију колико за Католичку цркву“.

И додајте овде критику митрополита Леонида на деловање Римокатоличке цркве у Украјини, његове изјаве да је покатоличење Украјине у току...

3) О питању безбедности (https://t.me/pravblogs/814). Колеге из Правблога наглашавају да сада либерали (што се у РПЦ често поклапа са онима који се залажу за зближавање са католицима) желе да протерају митролопита Леонида (оног који критикује РПЦ и ствара негативну позадину за састанак патријарха са папом) у Каиро, где неће бити нимало тешко унајмити неког убицу и унети коначну кризу у делатност Афричког егзархата РПЦ. Ово све нарочито са позадином чињенице да у Африци нема посебног стручњака који би био спремни да поведе Егзархат и да се супротстави стрељачком воду.

И тако колеге из Правблога постављају питање: „Занимљиво - питам се да ли су о томе размишљали они који упорно предлажу слање егзарха на стални боравак у Египат?“

Одговор је очигледан: не само да су о томе размишљали, већ су то вероватно унапред и одобрили. Зашто? Да, јер Леонид критикује РКЦ због агресије на Православље у Украјини и квари позадину припрема за сусрет са римским папом.

Из мојих извора у ОСЦП, знам добро да је руководство одељења у почетку било ПРОТИВ стварања Егзархата, и то је било управо у интересу католика + не желећи да заоштравају односе са Вартоломејем.

И сада ОСЦП не ради само на састанку са римским папом (покушао сам да то деликатно наговестим раније, али пошто је Балашов то изговорио, већ можемо директно да говоримо), већ постоји и унутрашњи став власти према „помирењу ” са Вартоломејем и Теодором. Из тог разлога, ђакон из Александријске Патријаршије студира на МДА преко ОСЦП.

Дакле, сахрана Леонида, а затим и сахрана целе Егзархије, је нешто што ОСЦП одобрава обема рукама. Прво, нико неће критиковати своје пријатеље из РКЦ-а. Друго, никоме неће сметати њихова популарност и успеси на позадини потпуног неуспеха деловања ОСЦП и обиља русофобног свештенства у страним парохијама. Треће, предаја Егзархата за ОСЦП је предмет договарања са католицима и Вартоломејом (и што више могу да изнесу на лицитацију, то више повластица могу да траже, а предаја целе Егзархије је дебела сума).

У ствари, промена шефа ОСЦП ништа није променила у политици одељења – радило је и ради за непријатеље Цркве и земље, и припрема сусрета са папом у условима католичења Украјине је само још један круг издаје.

 

*) https://t.me/alex_voznesensky/16804

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 30 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.