header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Екуменистички троугао: Ватикан - Фанар - Јерусалимска патријаршија
Екуменистички троугао: Ватикан - Фанар - Јерусалимска патријаршија Штампај Е-пошта
субота, 30 септембар 2023

 Патријарх јерусалимски је после састанка са Папом најавио спремност да игра посредничку улогу у решавању руско-украјинског сукоба

Ових дана поглавар Јерусалимске цркве борави у Риму. Један од значајних тренутака његове посете Италији била је његова аудијенција код папе.

После консултација са Фрањом, патријарх Теофило је изјавио да је спреман да да одлучујући допринос решавању сукоба између Москве и Кијева.

 „Јерусалимска патријаршија показује посебну бригу за јединство хришћана уопште, а посебно Православних Цркава широм света. Сукоб који је у току између Русије и Украјине, као и опасност од раскола у телу Православне Цркве, су ствари дубоког бола и тешкоће не само за православне хришћане, већ и за цео хришћански свет...

У нашем животу у Светој земљи ми непрестано тежимо помирењу и миру. Током векова, схватили смо да је истински дијалог једини пут ка ефикасном помирењу и трајном миру.

Управо у том духу пружамо руку Јерусалимске Патријаршије нашим сестрама и браћи у Украјини и Русији, како бисмо били посредници и учинили све да покренемо дијалог који може довести до окончања страдања и исцељења унутар православне породице,“, рекао је предстојник Јерусалимске Цркве.

Коментар „Правблога“:

По нашем мишљењу, питање посредовања Цркве Јерусалима у постизању споразума између Руске Федерације и Украјине није једина тема разговора између страна (иако је за Ватикан ово важна иницијатива која омогућава да се демонстрира интеграција једне од ауторитативних Помесних Цркава у мировне активности поглавара РКЦ).

С обзиром да је у Рим дошао и патријарх Вартоломеј, не треба искључити ни закулисне консултације у троуглу папски престо – Фанар – Јерусалимска патријаршија. Они се могу заснивати на питањима могућности придруживања ове друге екуменским иницијативама РПЦ и Цариградске патријаршије, притисцима на РПЦ на тему капитулације пред фанариотима у „украјинском питању“, јерусалимском уверењу о нелегитимности признавање ваљаности афричке мисије Руске Цркве итд.

 

 

 

https://t.me/pravblogreserved/7341

Последњи пут ажурирано ( субота, 30 септембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.