header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Патријарх Кирил одговорио на писмо бугарског патријарха Неофита о руској цркви у Софији
Патријарх Кирил одговорио на писмо бугарског патријарха Неофита о руској цркви у Софији Штампај Е-пошта
петак, 06 октобар 2023

 У вези са депортацијом из Бугарске настојатеља подворја Руске православне цркве у Софији архимандрита Васијана (Змејева), као и секретара и службеника подворја, које је извршено 21. септембра 2023. године под изговором „претње по државну безбедност“, делатност подворја је привремено обустављена, а њен храм затворен. Током наредних дана, многи православни хришћани дошли су да се помоле на закључаним вратима руске цркве, а становници бугарске престонице остављали су цвеће и записе на улици у близини светиње и протестовали због поступања бугарских власти.

У обраћању Његовој Светости патријарху московском и све Русије Кирилу, Његова Светост патријарх бугарски Неофит и митрополит софијски изразио је забринутост због обустављања литургијског живота у храму Светог Николе у   Софији.

Предстојатељ Руске православне цркве је у одговору на то навео да је одлука бугарских власти без преседана у модерној историји и изразио дубоко жаљење због употребе понижавајућих и дискриминаторних мера против свештенства са очигледном циљем нарушавања пријатељских односа међу братским народима. и Црквама-Сестрама. Његова Светост патријарх је деловање бугарских државних органа окарактерисао као непријатељски и неправедан чин у односу на подворје Руске православне цркве, истичући континуирану спремност Московске патријаршије да настави да помаже представнику бугарског патријарха при Московском патријаршијском трону у служењу на корист двеју Цркава и обезбеђивању континуиране подршке активностима бугарског црквеног подворја у Москви.

Делећи забринутост Његове Светости патријарха Неофита због привременог престанка богослужења и затварања Никољског храма, изражавајући саосећање са његовим парохијанима и побожним мештанима Софије, тугујући због њихове немогућности да га посете и помоле се на гробу Св. Серафима, архиепископа богучарског, Његова Светост патријарх Кирил је указао да пуну одговорност за обуставу делатности подворја сносе они који су донели одлуку о депортацији његовог старешине и запослених.

Предстојатељ Руске православне цркве обавестио је Његову Светост патријарха бугарског и митрополита софијског да ће Свети Синод Московске патријаршије ускоро именовати новог старешину како би врата Руског подворја била што пре отворена. У писму се налази и молба да се свештенослужитељу помогне у предстојећем ангажману у Софији.

На крају своје поруке, Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил изразио је уверење да политичке снаге, иза којих стоји непријатељ људског рода, неће моћи да разбију вековне везе љубави и братства у Христу. који су у основи сарадње Руске и Бугарске православне цркве.

 

Извор: http://www.patriarchia.ru/db/

Превод: "Правблог"

Последњи пут ажурирано ( петак, 06 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 67 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.