header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Да ли је Бугарска православна црква умешана у напад на Руску цркву у Софији?
Да ли је Бугарска православна црква умешана у напад на Руску цркву у Софији? Штампај Е-пошта
субота, 07 октобар 2023

 Свети синод Бугарске православне цркве подржао (https://t.me/pravblogs/858) је поступке патријарха Неофита, који је претходно именовао (https://t.me/pravblogs/780) бугарско свештенство за служење у руском подворју у Софији. Међутим, ако је ово било „обично“ именовање делегираног свештенства за службу у руском подворју, чему онда сва бука и пажња Синода? Зашто је митрополит видински Данило изнео посебно мишљење? Можда се догодило нешто озбиљно, што је био повод за оштар коментар (https://t.me/pravblogs/860) протераног настојатеља подворја о.Васиана?

           У свом карактеристичном маниру, Свети Синод БПЦ се огласио врло нејасно, па није сасвим јасно зашто се уопште огласио...

С једне стране, Синод је изразио наду у што пре отварање храма и навео да законска овлашћења БПЦ не важе за храм.

С друге стране, Синод је поставио темеље за преиспитивање питања овлашћења тако што је формирао комисију за проучавање основа за функционисање подворја „ након чега ће бити донета одлука“.

Подсетимо се да је пре неколико година Свети Синод БПЦ створио комисију за проучавање украјинског црквеног питања. Иако је у Украјини и тамошњим самосвјатима и расколницима све јасно отприлике као „два пута два је четири“, комисија још, колико је познато, није донела никакве закључке. Вероватно руководство БПЦ једноставно није хтело да компликује односе са Фанаром и клади се на то да ће све некако проћи без Бугара. Због тога је састанак у Аману такође игнорисан.

Стварање комисије по питању руског подворја (о чијем статусу је такође све потпуно јасно) може се показати и као начин да се питање одложи на неодређено време, при чему су и „овце безбедне” (права Руске православне цркве изгледа да нису спорна) и „вукови су нахрањени“ (бугарски евроатлантисти и фанарофили видеће да је БПЦ изгледа спремна да размотри питање статуса подворја).

Али чак и ако јесте ово тако, ово је и даље „обележивач“ који ће потенцијално радити на рушењу односа између БПЦ и РПЦ.

И на крају: постоји јеванђеоски принцип „да, да“, „не, не“. Од браће у Христу и даље очекујете јасну изјаву, јасан став, а не вербални желе. Хвала Богу, обични бугарски верници дају управо овај јасан јеванђеоски одговор, отворено стајући у одбрану Руске цркве у Софији и свеправославног јединства.

P.S. Неки наши претплатници су се жалили да превише обраћамо пажњу на судбину руског подвора у Софији, док је у Украјини и другим местима све у пламену.

Чињеница је да је питање подворја само врх леденог брега. Ситуација је манифестација много већег процеса, а то је изазивање прекида братских веза између БПЦ и РПЦ и покушај да се цела помесна Црква увуче у ђаволску игру разарања православног јединства.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

*) https://t.me/chrisma_center/6547

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 07 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 43 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.