header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Шта Фанар и Ватикан припремају за Белорусију
Шта Фанар и Ватикан припремају за Белорусију Штампај Е-пошта
понедељак, 09 октобар 2023

 Недавно је на сајту Наука.Вера.Култура објављен велики аналитички чланак:

Белоруски егзархат Руске православне цркве као објекат заједничког деловања Фанара и Ватикана на почетку 21. века.

Препоручујемо читање свима који иза многих вести око Цркве желе да схвате шта се заиста дешава.


 Важне тачке чланка:

По логици константинопољског патријарха, дејства Томоса из 2018. године (исти онај услед којег је настала расколничка ПЦУ у Украјини) важе и за Белорусију. Тако ће Фанар у повољној политичкој ситуацији одмах створити неканонску расколничку структуру на територији Белорусије (по угледу на украјинску ПЦУ). Сада то само омета позиција актуелне белоруске власти.

- У мају-јуну 2021. године, током састанка између пољског председника А.Дуде и патријарха Вартоломеја, вођени су преговори о стварању у Пољској, где се највише Белоруса настањивало после 2020. године, одређене структуре „Православна црква Белорусије“ (ПЦБ) под константинопољским омофором.

Упркос плановима, па чак и договорима, није било могуће створити ову структуру. Умешао се принципијелни став пољског митрополита Саве.

- У марту 2023. Патријарх Вартоломеј је током посете Литванији основао парохије КП у Виљнусу. Укључујући једну „белоруску“ парохију - Г. Рои и А. Кукхте. О овоме смо доста писали - прочитајте овде (https://t.me/pravblogs/869) и овде. (https://t.me/pravblogs/870) Сврха стварања ове парохије је да се фанарски утицај пројектује на БПЦ и тиме је расцепи са свим произашлим канонским, духовним и политичким последицама.

 - С друге стране Ватикан активно „пумпа“ свој други пројекат на територији Белорусије – унијатство (другим речима, гркокатолицизам). Штавише, ова активност је очигледно несразмерна броју заједница, којих у целој земљи има свега 15-20.

- Са приличним степеном самопоуздања можемо рећи да координисане акције Фанара и Ватикана у будућности имају за циљ избацивање Руске православне цркве из Белорусије.

За Белорусију је предвиђен сценарио сличан украјинском. Ево три главна корака:

1 стварање под омофором константинопољског патријарха алтернативне православне цркве на територији Белорусије

2 проширење и јачање позиција Белоруске гркокатоличке цркве

3 у будућности ће бити уједињене у јединствену „Националну цркву Белорусије“.

- Сви ови планови су део велике политике. Купци су политичке снаге заинтересоване за преоријентацију Белорусије на Запад. Извођачи у културном и верском смислу су личности Константинопољске патријаршије (то се поклапа са њиховим сопственим амбицијама), као и њихове белоруске присталице. Ватикан и његове структуре.

 Јасно је да у садашњим условима овакви планови представљају претњу актуелној власти, јер су усмерени на њено свргавање. У Белорусији под председником Лукашенком они се никада остварују. Њихов информативни ефекат је такође био минималан. На пример, током 3 године њиховог спровођења само су 2 свештеника прешла у Константинопољску патријаршију.

Међутим, за израду ових пројеката потребно је много времена. У случају да им успе да посеју пометњу у друштву. Тада ће им се, како сами пишу (https://t.me/pravblogs/871), отворити још један „прозор могућности“.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

*) https://t.me/QuoVadisBY/205

Telegram (https://t.me/pravblogs/869)

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 09 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 32 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.