header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Шта Фанар и Ватикан припремају за Белорусију
Шта Фанар и Ватикан припремају за Белорусију Штампај Е-пошта
понедељак, 09 октобар 2023

 Недавно је на сајту Наука.Вера.Култура објављен велики аналитички чланак:

Белоруски егзархат Руске православне цркве као објекат заједничког деловања Фанара и Ватикана на почетку 21. века.

Препоручујемо читање свима који иза многих вести око Цркве желе да схвате шта се заиста дешава.


 Важне тачке чланка:

По логици константинопољског патријарха, дејства Томоса из 2018. године (исти онај услед којег је настала расколничка ПЦУ у Украјини) важе и за Белорусију. Тако ће Фанар у повољној политичкој ситуацији одмах створити неканонску расколничку структуру на територији Белорусије (по угледу на украјинску ПЦУ). Сада то само омета позиција актуелне белоруске власти.

- У мају-јуну 2021. године, током састанка између пољског председника А.Дуде и патријарха Вартоломеја, вођени су преговори о стварању у Пољској, где се највише Белоруса настањивало после 2020. године, одређене структуре „Православна црква Белорусије“ (ПЦБ) под константинопољским омофором.

Упркос плановима, па чак и договорима, није било могуће створити ову структуру. Умешао се принципијелни став пољског митрополита Саве.

- У марту 2023. Патријарх Вартоломеј је током посете Литванији основао парохије КП у Виљнусу. Укључујући једну „белоруску“ парохију - Г. Рои и А. Кукхте. О овоме смо доста писали - прочитајте овде (https://t.me/pravblogs/869) и овде. (https://t.me/pravblogs/870) Сврха стварања ове парохије је да се фанарски утицај пројектује на БПЦ и тиме је расцепи са свим произашлим канонским, духовним и политичким последицама.

 - С друге стране Ватикан активно „пумпа“ свој други пројекат на територији Белорусије – унијатство (другим речима, гркокатолицизам). Штавише, ова активност је очигледно несразмерна броју заједница, којих у целој земљи има свега 15-20.

- Са приличним степеном самопоуздања можемо рећи да координисане акције Фанара и Ватикана у будућности имају за циљ избацивање Руске православне цркве из Белорусије.

За Белорусију је предвиђен сценарио сличан украјинском. Ево три главна корака:

1 стварање под омофором константинопољског патријарха алтернативне православне цркве на територији Белорусије

2 проширење и јачање позиција Белоруске гркокатоличке цркве

3 у будућности ће бити уједињене у јединствену „Националну цркву Белорусије“.

- Сви ови планови су део велике политике. Купци су политичке снаге заинтересоване за преоријентацију Белорусије на Запад. Извођачи у културном и верском смислу су личности Константинопољске патријаршије (то се поклапа са њиховим сопственим амбицијама), као и њихове белоруске присталице. Ватикан и његове структуре.

 Јасно је да у садашњим условима овакви планови представљају претњу актуелној власти, јер су усмерени на њено свргавање. У Белорусији под председником Лукашенком они се никада остварују. Њихов информативни ефекат је такође био минималан. На пример, током 3 године њиховог спровођења само су 2 свештеника прешла у Константинопољску патријаршију.

Међутим, за израду ових пројеката потребно је много времена. У случају да им успе да посеју пометњу у друштву. Тада ће им се, како сами пишу (https://t.me/pravblogs/871), отворити још један „прозор могућности“.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

*) https://t.me/QuoVadisBY/205

Telegram (https://t.me/pravblogs/869)

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 09 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 142 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ОБАВЕШТЕЊЕ:

Сви текстови оца Дамаскина Светогорца на нашем сајту могу се пронаћи у његовој рубрици, која је унутар „Рубрике сарадника сајта“ (са леве стране гледано у правцу монитора).

 + + +

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.