header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Митроолит берлински Марко: Кијевска влада ради исто што и Троцки, Лењин и Стаљин
Митроолит берлински Марко: Кијевска влада ради исто што и Троцки, Лењин и Стаљин Штампај Е-пошта
понедељак, 23 октобар 2023
       Изјава Његовог Високопреосвештенства Митрополита берлинског и немачког Марка (https://t.me/rokamuc/2198?single) поводом предлога владиног закона бр. 8371 о забрани Украјинске православне цркве, који је у првом читању усвојен гласањем у Врховној Ради 19. октобра 2023. (267 за, 15 против , 2 уздржана [1]):

Кијевска влада и Рада воде против канонске Украјинске православне цркве потпуно исту игру са „лојалношћу“ и „лојалним свештеницима“ како су се у марту 1922. договорили Троцки и Лењин, и како је то касније искористио Стаљин кроз „Изјаву о лојалности“ (1927) митрополита Сергија (Страгородски).

Сада Патријарх Вартоломеј оптужује архијереје УПЦ и (управо исто што и митрополит Сергије онда) тврди да су они који су прогоњени заиста прекршиоци закона и да их са правом прогоне.

Такође, Константинопољ је тих дана, у корист Лењина и Стаљина, активно подржавао „обновљенце“ који су водили просовјетску политику која је била угодна тадашњим властодршцима. Понавља се слика од пре сто година.

У односу на слободу вере и вероисповести, овде влада само презир и грубо кршење елементарних права.

Совјетски Савез се понавља, само под другим знаком.

Апелујем на савест свакога ко може директно да утиче на развој догађаја, позивам их да одврате прогон Цркве у украјинским земљама, и да духовно подрже све остале својим молитвама на путу истине.

Берлин - Минхен 7/20 октобар 2023

 

+ Марко, митрополит берлински и немачки

(https://t.me/rokamuc/2198?single)

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 23 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.