header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Курс - ка стратешком савезу
Курс - ка стратешком савезу Штампај Е-пошта
четвртак, 26 октобар 2023

 [ Објављено 19.05.2021.]

У контексту интензивирања рада на „српском правцу”, подсетимо се једне наше старе публикације.

Одговор на „јелински продор“ Стејт департмента и Фанара требало би да буде стварање уније РПЦ и Српске цркве. Веома је важно да ове две Цркве заједнички и службено покрену пред читавим православним светом питање хитног решавања проблема „папизма“ фанариота

. И генерално, било би одлично када би и Москва и Београд почели да координишу своја дејства на овом подручју на континуираној основи. Другима би било изузетно тешко да одбаце јединствен став двеју Цркава.

Иначе, први корак на овом путу могао би да буде одржавање велике конференције на којој би учествовали представници РПЦ, СПЦ, научници посвећени питањима вере, стручњаци итд., на којој би могла бити разматрана питања везана за политику Фанара, која доводи до раскола у Православљу, и такође доктрином Константинопоља о његовом ауторитарном примату у православном свету.

Као резултат оваквог догађаја, било би упутно сачинити извештај са детаљним разматрањем и анализом свих антиканонских радњи црквеног Истамбула. Такође, документ би могао да садржи теолошку аргументацију која би разбила тврдње Фанара о „улози римског папе“ у васељенском Православљу.

Међутим, чак и ово не би требало да буде најзначајнији елемент извештаја. Изузетно је важно у њему регистровати алтернативну фанариотску слику изградње односа унутар породице Помесних Цркава (нарочито може укључити принцип ротације предстојатеља Цркава у улози координатора међуправославних активности итд.) .

Заправо, РПЦ и СПЦ морају јавно да поставе питање потребе ревизије постојећег система на челу са Фанаром, који је због свог претераног властиљубља престао да одговара духу саборности Цркве.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Извор: "Правблог"

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 26 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 53 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.