header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow НАТО послушници: Црква Румуније изјавила да ће припојити све парохије Молдавске Православне Цркве
НАТО послушници: Црква Румуније изјавила да ће припојити све парохије Молдавске Православне Цркве Штампај Е-пошта
петак, 27 октобар 2023

 Синод Молдавске Цркве ставио под забрану служења шесторицу свештеника који су прешли у  Цркву Румуније

          Молдавска Црква сматра да је прелазак свештеника у Румунску патријаршију без отпуста канонски неоправдан.

Свети синод Молдавске Православне Цркве забранио је 25. октобра 2023. године служење шесторици свештеника који су прешли у Румунску Патријаршију, преноси сајт Цркве Молдавије.

Синод Молдавске Цркве одлучио је да забрани свештенослужење протојереју Илији Мунтеануу, протојереју Алексеју Сирбу, протојереју Теодору Пелину, протојереју Василеу Еначију, протојереју Јоану Гангани и протојереју Јоану Солонариу. Сви су они „самовољно и неканонски” прешли у румунску патријаршију.

Такође, ови клирици су лишени „свих одликовања (награда – прим. аут.) датих им током свештеничке службе“.

Из митрополије Бесарабске Румунске патријаршије су уверили да ће учинити „све могуће напоре док се све православне заједнице Молдавије не врате у крило Мајке Цркве“.

Бесарабска митрополија није признала забрану коју је Синод Молдавске Цркве изрекао шесторици свештеника за приступање Румунској патријаршији, рекавши да ова одлука не одговара канонима.

Поред тога, Митрополија Румунске Патријаршије је саопштила да остаје „чврста у својој мисији да служи својим верницима у складу са канонима Православне Цркве и Статутом Румунске Православне Цркве и да промовишу румунске вредности и идентитет у Републици Молдавији.”

„Из сопственог искуства смо уверени да истина и правда побеђују, па остајемо верни својим принципима и вери у духу љубави и јединства“, истакли су из Митрополије.

Они су уверили да ће уложити „све могуће напоре док се све православне заједнице Републике Молдавије не врате у крило Мајке Цркве“.

„То значи не само формално приступање, већ и обезбеђивање истинске службе сваког свештеника, ђакона, монаха, монахиње или верника, ослобођене од ограничења које диктирају идеологије туђе нашем народу“, наводи се у документу објављеном на сајту Бесарабске митрополије Румунске патријаршије.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 27 октобар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.