header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Борба за цркву Светог Николе у Софији се наставља
Борба за цркву Светог Николе у Софији се наставља Штампај Е-пошта
среда, 08 новембар 2023

 Бугарске власти намеравају да Русији одузму права на цркву Светог Николе у   Софији. У ту сврху званичници су већ разрадили „аргументацију“ и намеравају да се обрате суду.

Према писању бугарских медија, генерални тужилац Бугарске Б.Сарафов предложио (https://glasove.com/novini/) је регионалном министру А.Цекову да покрене случај у вези са власништвом над црквом Св.Николе у   Софији. Сарафов је представио 4 тома „доказа“ који наводно побијају права Русије да поседује цркву.

Саопштено је да "Посебном ревизијом је утврђено да је бугарска држава власник храма, упркос нотарском акту издатом 1997. године у корист Русије.

Акт је састављен на захтев руског амбасадора на основу кметског акта од 7. новембра 1898. Из тога произилази да су локалне власти у Софији уступиле парцелу руској дипломатској агенцији за изградњу цркве. Међутим, нису пронађени никакви докази о преносу права између појединачних државних субјеката Руске империје, коју представља Руска царска дипломатска агенција, на Руску Федерацију, коју представља њена амбасада."

Бугарска страна ће такође навести да „не постоје докази о изградњи цркве, а нису испуњени ни услови Бечке конвенције о сагласности надлежних бугарских органа за стицање имовине у земљи од стране стране државе.”

Да би додала тежину њиховим „аргументима“, Софија тврди да је „По завршетку Другог светског рата Бугарска платила две трећине износа неопходних за обнову храма након бомбардовања, али не постоји документ да је Совјетски Савез платио остатак.”

 

Коментар "Правблога":

Бугарске власти стварају предуслове за банални државни препад, отимачину на основу „закона“. По свему судећи, чека нас тежак судски процес.

С једне стране, Русија има богато позитивно искуство у заштити својих имовинских права, посебно у односу на православне храмове који се налазе у иностранству (катедрала Светог Николе у   Ници, судски спор по питању Александровског метоха у Јерусалиму, који се приближава успешном завршетку и др.).

С друге стране, русофобија која је захватила политичке кругове западних земаља сасвим је способна да унесе корекције у исход „софијске афере“.

Како год било, борба за храм мора да се настави. Чини се да је правна беспрекорност аргумента Русије од посебне важности.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 08 новембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.