header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow САОПШТЕЊА arrow Уредништво: Апел за одговорнији приступ православним садржајима на друштвеним мрежама
Уредништво: Апел за одговорнији приступ православним садржајима на друштвеним мрежама Штампај Е-пошта
петак, 10 новембар 2023

 На друштвеним мрежама је пре пар дана почела да кружи беседа архимандрита Венијамина из манастира Преображење под називом „Данас многи у мантији служе антихристу“.

 Сви смо сведоци да се – малтене – без имало пажње и одговорности (част изузецима) публикују као православни садржаји који немају везе са Православљем, или извесни цитати приписују неком од Светитеља, што је далеко од истине. Таква ствар се, на пример, пре пар дана, десила са неким текстићем који је приписан Светом Владики Николају (што је, с обзиром на ниску духовност текста, право светогрђе). И то није први пут.

Шта је спорно са поменутом беседом оца Венијамина?

Спорно је што није наведен извор и датум њене објаве.

Та беседа је изворно објављена на „Борби за веру“ 25. октобра 2010. године

http://borbazaveru.info/content/,

а изговорена је још почетком 2008. године. Дакле, преносиоци беседе су пропустили да наведу две битне ствари: датум беседе и њен извор.

 Што се тиче навођења нашег сајта као извора, ми се радујемо када се наши текстови преносе, умножавају и шире, јер је мисионарење наш приоритет. Али, у информативном простору постоје извесна правила која треба да се поштују, а то је првенствено навођење извора материјала који се преноси. Да је за беседу оца Венијамина наведен извор, видело би се, рецимо, и време и контекст у коме је објављевена.

Зато апелујемо на све преносиоце и шириоце материјала на друштвеним мрежама, на већу савесност и одговорност, јер се несавесношћу и немаром могу многе и тешке штете причинити.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( петак, 10 новембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.