header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Протојереј Олег Стењајев: Тајна дугог живота
Протојереј Олег Стењајев: Тајна дугог живота Штампај Е-пошта
недеља, 19 новембар 2023

 Једном сам био позван да причестим једну верујућу болесну жену. Дошао сам и видео да је баш у позним годинама – вероватно је имала преко деведесет година. После исповести и причешћа поставио сам јој питање које увек постављам људима у сличној ситуацији, при чему већ унапред могу да претпоставим какав ће бити одговор. Упитао сам ову стару-прастару жену:

– Реците ми, у каквим сте односима били с родитељима? Да ли сте се слагали с њима?

И лице ове жене је још више заблистало, очи су јој засјале, па каже:

– И дан-данас толико волим своје тату и маму! И толико ми недостају!

И заплака се од среће.

Управо то је тајна дугог живота. Дуго живе само они људи који поштују родитеље. Заповест: поштуј оца свог и мајку своју да би се продужили твоји дани на земљи (в. 2 Мојс. 20, 12) је једина заповест са заветом, односно с извесним обећањем.

Заповест о поштовању родитеља има шири смисао. Она нас не учи само да поштујемо родитеље по телу, већ и кумове, као и духовне оце, пастире и архипастире, ни то не смемо заборављати.

Човек може да живи нерадно и да крши заповести, али ако буде испуњавао само ову заповест о поштовању родитеља, дуго ће живети. Зато што су Божја обећања непромењива. Да, он ће после смрти доспети у пакао у вечно ће се мучити тамо, али ће због испуњавања ове заповести дуго живети на земљи. Сваки грех је суицидалан, али је грех непоштовања родитеља смртно опасан по човека, он у дословном смислу скраћује дане његовог живота.

Ево, код нас на Кавказу људи дуго живе, а тамо управо влада култ родитеља, култ старијих људи. Људи су тамо углавном муслимани, али је обећање Божје истинито. Можеш бити и потпуно неверујући, али ако поштујеш оца и мајку, дуго ћеш живети.

Један мој познаник – навијач клуба „Спартак“ – ишао је својевремено да гледа утакмицу против „Терека“ у град Грозни. Односи су тада били напети и на стадиону су да би избегли конфликте за руске навијаче одвојили један део са засебним улазом. Чеченски навијачи су на трибине улазили на друге улазе.

Одједном је у руски сектор однекуд ушао мали Чеченац, дечачић од 8-9 година, на њему су били окачени беџеви и шалови. Искочио је однекуд испод ногу и сео на клупу. Руски навијачи су се зачудили, окружили су га и питају:

– А зар нас се не бојиш?

И ово дете је рекло:

– Ја се у овом животу не бојим никога осим Алаха и свог оца!

И Руси, Московљани су били потресени.

Поштовање отаца, дедова и прадедова је оно на чему треба васпитавати омладину. А код нас је култ младих, сви лете око њих – зашто би старији људи требало да лете око њих! Кога гајимо? Гајимо хедонисте, окореле подлаце који ће сами због овог погрешног васпитања имати велике проблеме у животу, зато што је конфликт с родитељима – конфликт с Богом.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Извор: "Православие.ру"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 20 новембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.