header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Фанар оптужио Руску Православну Цркву за „отпадање“ од Православља
Фанар оптужио Руску Православну Цркву за „отпадање“ од Православља Штампај Е-пошта
уторак, 28 новембар 2023

 Архиепископ Макарије, који је на челу Архиепископије аустралијске, рекао је (https://orthodoxtimes.com/archbishop-) на беседи да је „богословље рата“, које је потпуно противречно учењу Светог Јеванђеља, продрло у недра Руске Цркве и усвојено. Архиепископ је такође навео да су „Руси створили своју, паралелну Православну Цркву, са својом теологијом и еклисиологијом, својим приступом тумачењу Светих канона“.

Најбоља одбрана је напад. Фанар се очигледно плаши да никада неће морати да одговара за своје безакоње у светском Православљу (Московска патријаршија је већ дала (хттпс://т.ме/правблог1/8407) званичне изјаве о фанарском кршењу канонских норми) и зато покушава да скрене пажњу православних на „проблем Руске православне цркве” оптужујући је за „искривљавање” православних догмата и канона.

Добро је што фанариоти из објективних разлога не могу да поткрепе своје оптужбе никаквим чињеницама, користећи само натегнуте емотивне „аргументе“.

У контексту оваквих оптужби на рачун Руске Православне Цркве, поставља се питање: ако је Фанар заиста уверен да је Руска Православна Црква „измислила сопствену теологију и еклисиологију“, зашто онда не би, као „чувар“ чистоте и јединства Православља, сазвао свеправославни сабор о „руском питању“?

Зар Фанар заиста не схвата да се ширењем таласа против Руске Православне Цркве и одбијањем да одговори на њене „недостатке“ Константинопољ се поставља или као клеветник или као да га није брига за оно што се дешава у Православљу? Или се Фанар плаши да би се уместо на „руско питање“ савет могао усредсредити на „константинопољско питање“?

Превод: "Борба за веру"

Извор: Центар "Хризма"

 

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 28 новембар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 63 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.